Apotekare tränas inte kliniskt

Klinisk farmaci ingår inte som ett obligatoriskt ämne i apotekarnas utbildningsprogram i Sverige. Men i Uppsala förbereds nu en mastersutbildning i ämnet.

21 maj 2004, kl 12:09
0

Annons

Enstaka universitetskurser i klinisk farmaci ges idag i Lund och Uppsala, och ämnet ingår i en specialistutbildning i sjukvårdsfarmaci som drivs i ett samarbete mellan Uppsala universitet, Apotekarsocieteten och Apoteket. Men de blivande apotekarna i Sverige får till skillnad från exempelvis Tyskland och USA ingen klinisk träning under sin grundutbildning.
? Det är ett stort slöseri med statliga resurser att apotekarnas femåriga läkemedelsutbildning inte ger möjligheten att medverka i det direkta teamet runt patienten, säger Tommy Eriksson, docent och forskningsapotekare vid sjukhusapoteket i Lund.

Hemlig yrkeskår

Enligt Margareta Hammarlund-Udenaes, professor vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, Uppsala universitet, räcker inte dagens grundutbildning för att arbeta som klinisk farmacevt.
? Utbildningen är idag för allmän för det, även om den nuvarande formen möjliggör många inriktningar. Men visst borde våra farmacevtiska kunskaper kunna användas betydligt bättre än idag, behovet i vården är stort. Farmacevter är en hemlig yrkeskår som har mycket mer kunskaper än vad som märks på samhällsnivå.

Stort intresse

I den nya apotekarutbildning som håller på att introduceras vid Uppsala universitet kommer studenterna att kunna välja kurser och projekt med huvudsaklig inriktning på klinisk farmaci under totalt ett år.
Vid sidan av detta arbetar man vid fakulteten med att ta fram ett så kallat mastersprogram i klinisk farmaci som ska omfatta två eller tre terminers studier. Målgruppen är främst apotekare, men eventuellt också receptarier som kompletterat med magisterexamen.
Anna Finquist, apotekare och forskningsassistent vid farmaceutiska fakulteten, arbetar med att ta fram ramarna för programmet. Ett befintligt mastersprogram i Skottland är den främsta förebilden och samarbetspartnern.
? I nuläget handlar det om att kartlägga behov, intresse och skapa en struktur. Vi har märkt ett stort intresse för de här planerna bland apotekarstudenterna och de som idag redan arbetar med klinisk farmaci, säger hon.
Utbildningen ska förutom fortlöpande praktik på sjukhus bland annat innehålla kurser i evidensbaserad fördjupad farmakoterapi och klinisk farmakokinetik.
? Det blir en teoridel som varvas med en kontinuerlig praktikdel. I slutet av utbildningen kommer man också att genomföra ett forskningsprojekt på en vårdavdelning.

Beroende av Apoteket

Huruvida det kommer att finnas tjänster som motsvarar de kompetenser som utbildningen skapar ligger till stor del i Apoteket och landstingens händer.
? Tanken är att först ta fram ett färdigt förslag och sedan diskutera med potentiella samarbetspartners. Visst är vi mycket beroende av ett bra samarbete med Apoteket och landstingen.
Enligt Anna Finquist är förhoppningen att utbildningen kan starta hösten 2005.