Apotek utreds för olaglig handel

Läkemedelsverket har lämnat in en polisanmälan mot ett apotek efter misstankar om att de olagligt säljer vidare läkemedel. Ytterligare apotek är under utredning.

13 dec 2012, kl 11:59
7

Hittills har en handfull apotek kontrollerats av Läkemedelsverket efter misstankar om att de säljer läkemedel vidare till ett partihandelsbolag. De oanmälda kontrollerna inleddes efter att myndigheten tidigare i höstas fick ett mejl från en person som uppgav att den här typen av handel försiggick.

– Det handlar om vissa typer av dyra läkemedel som enligt tipsaren säljs vidare av apoteken till en partihandlare för vidare export utomlands. Att bedriva partihandel är inte tillåtet för apoteken, säger Peter Aullo på Läkemedelsverkets inspektionsenhet.

Om det visar sig att apoteken säljer vidare läkemedel är det allvarligt enligt Peter Aullo.
– Så fort läkemedlen lämnar apoteken så försvinner spårbarheten. Då fungerar inte längre de rutiner vi har för indragning av ett läkemedel vilket är allvarligt. Det rör sig om ganska dyra läkemedel så det finns säkert ett ekonomiskt intresse från apoteken.

Enligt Peter Aullo finns de apotek som nu kontrolleras på olika håll i landet och det är fler än en apoteksaktör som undersöks. Ett antal oanmälda kontroller har redan genomförts och ytterligare en är planerad. Hittills har kontrollerna resulterat i att Läkemedelsverket lämnat in en polisanmälan mot ett av apoteken för misstänkt brott mot lagen om handel med läkemedel. När resultaten har sammanställts bestämmer Läkemedelsverket hur de ska gå vidare med ärendet.
– Vid kontrollerna tittar vi bland annat på de berörda apotekens transaktioner och vilka de har sålt läkemedel till.

Enligt nyhetsbrevet Pharma Online som rapporterar om ärendet, har läkemedelsföretaget Roche märkt en oväntad ökning av försäljningen av ett deras läkemedel på vissa apotek i södra Sverige.
– Vi har uppmärksammat Läkemedelsverket på detta, säger kommunikationschef Tommy Ringart till Pharma Online.
 

Artikeln uppdaterad 14 december kl 15:00.

7 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Som patient som är jag väldigt orolig för dels alla nya läkemedel
    som kommer in. som multisjuk och dessutom också allergisk
    mot mycket av dessa tillsatsämnen som är i de olika billigare läkemedlen jag måste alltså ha exakt samma läkemedel med dessa beståndsdelar. Det går alltså ej att byta ut till ett billigare läkemedel utan de måste vara orginalmedecinen som min läkare
    har skrivit ut. Det står alltså att medecinen ej får bytas ut på de flesta av mina recept. Det har också hänt att apotekaren har ändrat på att mitt recept där det stod får ej bytas ut då jag hade hjälp av hemtjänsten att hämta ut medecin. Apoteket ändrade då
    på dessa journalblad för medecin och skrev då att medecinen får bytas ut. Apotekspersonalen sa att det var ingen skillnad på orginalmedecinen och den billigare medecinen.

    Jag undrar får apoteket byta ut orginalmedecinen till en billigare
    medecin. Det var min läkare som hade skrivit ut detta att vissa av mina medeciner ej får bytas ut, pga mina allergiska besvär och i övrigt också alvarliga sjukdommar. Förmodar att personalen på apoteket ej har den medecinska kunskapen som en läkare har.

    Mitt förtroende på alla dessa nya apotek har sjunkit enormt.

    Jag känner mig inte lugn och trygg när min medecin hämtas ut.
    Orginalmedecinen finns oftast inte heller hemma.

    De patienter som kanske bara handlar någon värktabl. och lite vitaminer har inte samma inställning.

    Jag står på c:a 20 medeciner per dag.

    Önskar svar på mina frågor.

    Anita

  2. Om det nu är etiskt okay att syssla med parallellimport, och att sälja parallellimporterade läkemedel till slutkonsument, hur kan det då, med samma etiska måttstock vara fel att apoteken i Sverige säljer vidare sina hyllvärmare…
    Bara en stilla undran…

  3. Som svar till Emil – visst kan apoteken sälja vidare sina “hyllvärmare” på samma premisser som parallellimportörer: det vill säga med ett partihandelstillstånd och uppfyllande av därmed följande bestämmelser.

  4. Anita:
    Angående kompetens så har din läkare bäst kompentens vad det gäller sjukdomar men vad det gäller innehåll i olika tabletter och vad dessa är till för så kan jag lova att apotekspersonal har bäst kunskap. Detta har inte läkare någon utbildning på utan endast farmacevter.
    När läkare skriver att ett läkemedel inte får bytas så får egentligen apotekspersonal aldrig byta. Dock så finns det så kallade parallellimporterade läkemedel och dessa tillverkas inbland i samma fabrik som originalpreparatet och därför är exakt likadana (dessa har oftast samma namn men behöver inte ha det trots att de är helt identiska).
    Angående lagerhållningen så är apotek är skyldiga enligt lag att alltid erbjuda den billigaste varianten. Eftersom det ofta finns 8-15 olika tillverkare av samma medicin så är det helt omöjligt att ha alla på lager utan givetvis så prioriteras lagerhållning på den som vi är skyldiga att erbjuda. Räkna på 8 tillverkare av säg 100 olika läkemedel som alla finns i kanske 4 olika styrkor (plus alla läkemedel som det inte finns några kopior på) så förstår du att du hade behövt ett ganska stort apotek för att få plats med allt. Du kanske kan fråga på ditt apotek om de inte kan lagerhålla just de varianter som din läkare har förskrivet (vilket absolut inte behöver vara originalet som är en väldigt vanlig missuppfattning). Alternativt ringer du några dagar innan och ber apoteket göra iordning och eventuellt beställa hem dina mediciner så slipper du springa dubbelt.
    För övrigt vill jag säga att läkemedel byttes ut mot billigare varianter redan under monopolets tid och detta har ingenting men de nya apoteken att göra. Däremot så kan det vara så att vissa av dina mediciner var patentskyddade tidigare och det därmed inte fanns några billigare alternativ att byta till.

  5. Apotekarn: Bra beskrivet. Men vad gäller parallellimporterade LM stämmer det inte riktigt som du säger. Man måste skilja på parallelimporterade och parallelldistribuerade LM. Parallelldistribuerade är centralt centralt godkända och där är inenhållet alltid identiskt med det direktimporterade, vilket gör att de alltid är utbytbara även om läkaren kryssat receptet. Däremot får små skillnader i hjälpämnen o utseende förekomma för parallellimporterade LM som ofta har nationella godkännande i grunden. De får alltså inte bytas ut om förskrivaren kryssat receptet förutsatt att denne har specificierat företagsnamnet som patienten ska ha.
    Info från LV:s sida: http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Halso—sjukvard/Forskrivning/Utbytbara-lakemedel-/Parallellimporterade-lakemedel-/

  6. Henrik, Apotekare: Tack för förtydligandet. Min formulering var kanske inte helt perfekt och det jag ville få fram var helt enkelt att ibland byts det till läkemdel som är helt identiska. Dock inte att alla parallellimporter är identiska eller att vi får lov att byta till dessa om läkeren har motsatt sig byte.

  7. Distinktionen är oklar mellan det Apoteket Schele har gjort i åratal och det LV polisanmält annat apotek för. Det förra beskrivs hovsammast medan det senare beskrivs som kriminellt. Är det bara retorik eller finns faktabakgrund, d v s uppenbart medveten misstolkning och systematisk försäljning av stora volymer?