Äntligen nya röksignaler från vården

Min husdoktor Pelle har länge tillhört den rätt så exklusiva skara som går rakt på sak med lungsjuka patienter och helt fräckt frågar om de röker. Han är optimist trots att en hel del av hans kolleger fortfarande låtsas som det regnar när Kålle och Ada med gula fingrar, tandlossning och rökstinkande kläder kommer för […]

9 mar 2010, kl 16:14
0

Annons

Min husdoktor Pelle har länge tillhört den rätt så exklusiva skara som går rakt på sak med lungsjuka patienter och helt fräckt frågar om de röker. Han är optimist trots att en hel del av hans kolleger fortfarande låtsas som det regnar när Kålle och Ada med gula fingrar, tandlossning och rökstinkande kläder kommer för att få nytt recept på luftrörsvidgande läkemedel. Under hans yrkesverksamma tid har det skett ett paradigmskifte i både samhällets och läkarkårens attityd till rökning. Han påminner sig själv om detta varje dag genom att ha en skärmsläckare med helt bisarra tobaksannonser från 60-talets New York Times där kända läkare gör reklam för olika cigarettmärken.

Så här i början på det nya året blir många mottagningar gate-craschade av ångestridna medborgare som nyårs-lovat att sluta med allt skadligt och börja med allt möjligt nyttigt. Före jul var det däremot ingen som köade i väntrummet för att få hjälp att sluta röka. Då var det lågsäsong för allt vad livsstilsförändringar heter. Det enda som störde adventslunken var en debattartikel i Dagens Medicin som slog ner som en liten rökbomb: Ledningen för lungdivisionen vid universitetssjukhuset i Lund föreslog att KOL-patienter ska vara rökfria i minst ett halvår innan de får symtomlindrande behandling. Läkemedlet underlättar nämligen inte bara patientens andning utan också fortsatt puffande!

Och röker gör de, i alla fall omkring en fjärdedel av alla som har
etablerad KOL – trots att det är själva sjukdomsorsaken. Hrmff … Det är naturligtvis provocerande i en tid då vi alltmer börjat väga olika patientgruppers behov mot varandra. Dyra läkemedel till skamlösa missbrukare som skiter i att ta sig i kragen – medan psyksjuka och dementa lider skriande brist på kvalificerad sjukvård.  Men efter min reptilsnabba »fy skäms-reflex« kopplas pannloben in och jag besinnar mig. Idag vet vi ju faktiskt tillräckligt mycket om hjärnkemi för att skymta det biologiska landskapet bakom filosofiska begrepp som moral och karaktär. 

Lundaläkarna är sansade personer och vill alls inte lämna
»värstingarna« i sticket – visar det sig lite längre ner i artikeln – utan skicka dem på internat. Det kostar visserligen, men hälften av de rökande KOL-patienterna slutar faktiskt när de får gå på dygnet-runt-kurs tillsammans med andra »förtappade«.

Det nya svarta i rökstopps-branschen är annars Motiverande samtal. Det är den metod som Socialstyrelsen för fram i avsnittet om prevention i nationella cancerplanen som kom förra våren. Föga förvånande har det visat sig att behandlingen bli effektivare om sjuksköterskor och läkare förmår ta in patientens förutsättningar och utgå från hennes livssituation.
Efter decennier med förskräckande låg aktivitet från sjukvårdens sida verkar det alltså börja röra på sig. I början på hösten deklarerade Social-styrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm att sluta-röka-stöd ska ingå i vårdgarantin.

Varför inte gå ett steg längre och belöna vårdcentraler som lyckas med särskilt ömmande eller svåra fall? En guldstjärna för varje KOL-patient, en för varje gravid rökare, en för varje småbarnförälder som bolmar hemma …