I studien, som var en oblindad, randomiserad fas III-studie, ingick 405 vuxna patienter med svårbehandlad akut lymfatisk leukemi, ALL. Patienterna slumpades till att få antingen den vanliga kemoterapin (134 patienter) eller behandlas med den monoklonala antikroppen blinatumomab (271 patienter). Övrig behandling skedde enligt standardförfarande.
Studien, som gjorts på 101 center i 21 olika länder, men letts från MD Anderson Cancer Center i Texas, publiceras i New England Journal of Medicine.
Patienterna följdes upp i knappt 12 månader. Resultatet visade att överlevnaden var signifikant längre i gruppen som fått blinatumomab. I denna grupp var medianöverlevnaden 7,7 månader, jämfört med 4,0 månader i gruppen som fått kemoterapi. Remission, det vill säga tillfällig förbättring i sjukdomstillståndet, förekom också i högre grad i gruppen som fått blinatumomab.
Allvarliga biverkningar förekom hos 87 procent av patienterna i gruppen som behandlats med antikroppen, jämfört med 92 procent av patienterna som fått kemoterapi.
Blinatumomab fungerar genom att binda till både specifika T-celler och B-celler, vilket gör att kroppens friska så kallade CD3-positiva T-celler kan känna igen och eliminera CD19-positiva ALL-blaster, det vill säga cancerceller.
Blinatumomab är redan godkänt i EU och USA för patienter med Philadelphia-negativ recidiverande eller behandlingsresistent pre-B akut lymfatisk leukemi.
Det vanliga målet vid behandling av ALL är att uppnå ett tillfälligt förbättrat tillstånd, för att då kunna genomföra en stamcellstransplantation.
– Bland vuxna patienter med återfall i ALL är andelen som uppnår remission mellan 18 och 44 procent, säger Hagop Kantarjian, försteförfattare till artikeln. Men tidsperioden för det förbättrade tillståndet är ofta kort. Ett viktigt mål för de här patienterna är att uppnå ett förbättrat tillstånd under så pass lång tid så att stamcellstransplantation blir möjlig.
Av studiens deltagare genomgick 24 procent av patienterna ur båda grupperna stamcellstransplantation.
“Svaret på en immunförsvarsbaserad behandling som blinatumomab, som fungerar genom friska T-celler, ger hopp om att vi kan nå bättre resultat med fler immunaktiverande terapier”, skriver artikelförfattarna i artikeln.
Studien var designad och finansierad av läkemedelsbolaget Amgen, som är bolaget bakom antikroppen blinatumomab.