”Antibiotikarester i miljön bör övervakas”

”Antibiotikarester i miljön bör övervakas”

Den svenska regeringen stödjer förslagen från EU:s hälsoministrar för att bekämpa antimikrobiell resistens.

5 jun 2019, kl 15:47
0

I en kommenterad dagordning inför EU-rådsmötet i mitten av juni framkommer att regeringen avser att stödja de europeiska hälsoministrarnas hållning i arbetet mot antimikrobiell resistens (AMR), vilket inkluderar antibiotikaresistens.

Den svenska regeringen framhåller tydligt att antibiotika ska vara receptbelagda läkemedel och inte säljas över disk utan recept. Regeringen stödjer också att EU bör verka för att utvecklingen av nya antibiotika och ny diagnostik främjas, och att antibiotikaanvändningen till djur minskas.

Som Läkemedelsvärlden rapporterat om tidigare saknas det i dag maxgränser för utsläppt av antibiotika och andra aktiva substanser vid tillverkning av läkemedel. I den kommenterade dagordningen framgår att regeringen anser att ”antibiotikarester i miljön, både från användning och tillverkning, bör övervakas …”.

Man bör även överväga reglering för att hantera miljöföroreningar som orsak till AMR, skriver regeringen.

I början av mars arrangerade Rumänien, som för närvarande är ordförandeland i EU, ett ministermöte med EU:s hälsoministrar, för att diskutera bekämpandet av AMR. Efter ministermötet presenterades ett utkast till så kallade rådsslutsatser, det vill säga förslag på åtgärder i arbetet mot AMR.

Förslaget har därefter förhandlats i rådsarbetsgruppen för folkhälsa och man har kommit fram till en preliminär överenskommelse för bekämpning av AMR. Bland annat uppmanas medlemsländerna att ha egna AMR-handlingsplaner, begränsa försäljningen av antibiotika utan recept samt sätta mål för minskad användning.

Det kommande rådsmötet i Epsco (rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor), där AMR-frågor hanteras, äger rum den 13 och 14 juni. Svensk hälsominister i rådet är socialminister Lena Hallengren