Antibiotika ökade risken för cancer

Antibiotika ökade risken för cancer

Forskare har sett ett samband mellan antibiotikaanvändning och en ökad risk för tjocktarmscancer. Att antibiotika påverkar tarmens bakterieflora kan vara orsaken.

3 sep 2021, kl 12:37
0

Annons

En studie i Umeå visar ett tydligt samband mellan långvarig antibiotikabehandling och att drabbas av tjocktarmscancer inom de närmsta fem till tio åren. Orsaken tros vara att antibiotika påverkar tarmens bakterieflora.

– Resultaten understryker att det finns flera skäl att vara restriktiv med antibiotika. Antibiotikabehandling är i många fall nödvändig och räddar liv, men vid mindre allvarliga åkommor som kan förväntas läka ut ändå bör man vara försiktig. Framförallt för att förhindra att bakterier utvecklar resistens men också, som denna studie visar, för att antibiotika kan öka risken för framtida tjocktarmscancer, säger Sophia Harlid, cancerforskare vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Antibiotika ökade risken med 17 procent

Studien, som är publicerad i Journal of the national cancer institute, är en registerstudie där forskarna har tittat på 40 000 patienter med cancer i tjocktarmen eller ändtarmen. Informationen har hämtats från det svenska kolorektalcancerregistret mellan åren 2010 och 2016.

Patienterna har sedan jämförts med en kontrollgrupp på 200 000 personer utan cancerdiagnos. Informationen om personernas antibiotikaanvändning kommer från läkemedelsregistret mellan 2005 och 2016.

Resultatet visade att personer som hade använt antibiotika i sammanlagt mer än sex månader hade en 17 procents ökad risk att få cancer i den högra delen av tjocktarmen, dit maten når först efter tunntarmen, jämfört med personer som inte hade fått antibiotika. För den vänstra delen av tjocktarmen fanns det dock ingen förhöjd risk. Risken för ändtarmcancer hos män påverkades inte av antibiotikaanvändningen. Hos kvinnor kunde forskarna däremot se att det fanns en något minskad förekomst av ändtarmscancer hos dem som hade ätit antibiotika.

Den förhöjda risken för tjocktarmscancer, som kunde ses fem till tio år efter antibiotikaanvändningen, var störst för de som hade använt mest antibiotika. Men forskarna kunde också se att enstaka antibiotikakurer gav en mindre men statistiskt säkerställd riskökning.

Ingen anledning till oro

För att förstå vad det är hos antibiotika som orsakar riskökningen undersökte forskarna också ett bakteriedödande läkemedel mot urinvägsinfektioner som inte påverkar tarmfloran. Hos personer som använt detta läkemedel sågs ingen skillnad i frekvensen av tjocktarmscancer, vilket alltså tyder på att det är antibiotikans påverkan på tarmfloran som är orsaken till riskökningen.

– Det finns absolut ingen anledning till oro bara för att man har ätit antibiotika. Riskökningen är måttlig och den absoluta risken för individen påverkas ganska lite. Sverige är även på väg att införa allmän screening för kolorektalcancer. Precis som vid andra screeningprogram är det viktigt att delta så att eventuell cancer kan upptäckas tidigt eller till och med förebyggas eftersom även förstadier ibland kan tas bort, säger Sophia Harlid.

Den aktuella studien innefattar endast antibiotika som har intagits oralt men även antibiotika som tas intravenöst direkt i blodet kan påverka bakteriefloran i tarmsystemet.