Antalet mässlingsfall ökar globalt
Ett barn från Nigeria drabbat av mässling. Foto: Mike Blyth.

Antalet mässlingsfall ökar globalt

Sedan 2000 har antalet som insjuknat i mässling stadigt minskat. Tills nu. Nya siffror visar att antalet mässlingsfall globalt nu ökar för första gången på 20 år.

3 dec 2018, kl 15:56
0

Antalet som vaccineras mot mässling har ökat stadigt sedan år 2000. Samtidigt har antalet som insjuknat i sjukdomen minskat kraftigt – från drygt 853 000 år 2000 till 173 000 år 2017. Totalt beräknas 2,1 miljoner dödsfall ha förhindrats tack vare vaccin.

Men nya siffror från Världshälsoorganisationen, WHO, och den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, visar att trenden kan ha vänt och för första gången på nästan 20 år ökar mässlingsfallen globalt igen. Mellan 2016 och 2017 ökade antalet rapporterade sjukdomsfall med drygt 30 procent och uppskattningsvis 110 000 dödsfall under perioden relateras till mässling.

– Ökningen av mässling med utvidgade utbrott i regioner och länder som har uppnått eller är nära att uppnå eliminering av sjukdomen är mycket oroande, säger Soumya Swaminathan, biträdande generaldirektör för program vid WHO, i ett uttalande på WHO:s hemsida. Utan brådskande ansträngningar för att öka vaccinationstäckningen och identifiera populationer med oacceptabla nivåer av under- eller ovaccinerade barn, riskerar vi att förlora decennier av framsteg när det gäller att skydda barn och samhällen mot denna förödande, men helt förebyggbara sjukdom.

Den största ökningen av mässlingsfall sågs enligt rapporten i den amerikanska regionen, Medelhavsregionen och Europa. Siffror från WHO tidigare i år visade till exempel att mer än 41 000 personer i Europa smittats av mässling under årets första sex månader, vilket var mer än för något helår det senaste årtiondet.

Västra Stillahavsregionen var det enda område där mässling minskade mellan 2016 och 2017.

– Ökningen av mässlingsfall är djupt oroande, men inte överraskande, säger Seth Berkley, vd för den globala vaccinalliansen Gavi, i ett uttalande i samband med rapporten. Spridning av falska rykten om vaccinet i Europa, ett kollapsande hälsosystem i Venezuela och fickor av bräcklighet och låg vaccinationstäckning i Afrika, kan tillsammans orsaka en global återuppkomst av mässling efter år av framsteg.

Enligt WHO-rapporten är den globala genomsnittliga vaccinationstäckningen med en dos mässlingsvaccin 85 procent och 67 procent med två doser. I vissa länder och regioner är vaccinationstäckningen högre, i Sverige får nästan 97 procent av alla barn två doser MPR-vaccin, vilket betyder att den är betydligt lägre än genomsnittet på andra håll.

För att uppnå så kallad flockimmunitet krävs en vaccinationstäckning på cirka 95 procent med två doser vaccin.

För att vända mässlingstrenden vill WHO se ett brett offentligt stöd till vaccinationsprogram, med fokus på fattiga och utsatta länder, med samtidiga insatser för att tackla desinformation och tveksamheter till vaccin där de finns.