Vilken ansvarsroll läkare anser sig ha i patienternas läkemedelsbehandling varierar stort. Vissa har uppfattningen att ansvaret dumpats på dem och andra att det är patienterna själva som är de enda som kan ha koll på läkemedelslistan. I en studie av 20 allmänläkare i Stockholm har beteendevetaren Pia Bastholm Rahmner, som arbetar vid Medicinskt kunskapscentrum i Stockholm, funnit stora skillnader i uppfattning om läkemedelslistan.
– Trots att de känner till vilka lagar som gäller så betraktar de ansvaret på olika sätt. Vissa menar att ansvaret ligger helt på patienten själv eftersom de är de enda som enligt läkarna kan ha kolla på alla läkemedel, säger Pia Bastholm.
I sin forskning som är en så kallad fenomenografisk studie kunde hon identifiera fem olika uppfattningar bland läkarna. Den första gruppen hade uppfattningen att ansvaret för läkemedelslistan dumpats på dem. Detta uppstod ofta när patienten var svårt sjuk och hade många olika läkemedel vilket fick läkaren att känna sig uppgiven.
I grupp två, den största gruppen, tog läkaren ansvaret för de preparat den själv förskrivit och det patienten själv berättar. Dessa frågar i högre utsträckning äldre än yngre patienter om läkemedel i tron om att yngre själva berättar. Läkare i grupp tre tar ett stort ansvar, lägger ner mycket arbete på att ta reda på vilka läkemedel som patienten har, men involverar inte patienten i någon högre utsträckning.
Den fjärde kategorin tyckte att ansvaret för läkmedelslistan var delat mellan sig själv och patienten och försökte få patienten delaktig i behandlingen.
– Den femte kategorin tycker att hela ansvaret ligger hos patienten. De menar att det är omöjligt för någon annan än patienten själv att veta vilka läkemedel den tar.
Enligt Pia Bastholm Rahmner sätter många av läkarna sin förhoppning till att framtida it-stöd och tillgång till databaser kommer att underlätta arbetet. Men hon menar att det är farligt att sätta för stor tilltro till att tekniken kommer att lösa allt.
– Patientdatalagen som trädda i kraft 2008 gör det för första gången möjligt för förskrivarna att ta del av den samlade bilden och visst skapar den bättre förutsättningar för läkarna. Men efter som lagen säger att förskrivaren är ansvarig för det den känner till, och den mängden nu ökar, finns risk att läkarna i kategori ett blir fler.
Enligt henne är det viktigt att arbeta med läkarnas förståelse för ansvaret. För att inte fler ska känna att de drunknar i information som dumpats på dem behövs ökad dialog mellan olika förskrivare och mer utbildning.
– Läkemedelsbehandling är den allra vanligaste idag men utgör en ytterst liten del av läkarutbildningen. Jag tror att det behövs diskussioner om ansvarsfrågan i undervisningen parallellt med användning av it- stöd.