31 apotek beviljades glesbygdsbidrag för 2013 och nu har en återrapportering av dessa bidrag publicerats. Från början var det 38 apotek som ansökte om att få dela på de 8 795 360 kronorna som staten delade ut.
Det var första gången som apoteken gavs en möjlighet att få kompensation för att driva apotek som kan tänkas ge en mindre lönsamhet. TLV fick ansökningar från kedjorna Hjärtat, Apoteket Kronan, Apoteksgruppen samt Apoteket AB om glesbygdsbidrag som har ett tak på 600 000 per apotek. Apotek Hjärtat i Ankarsrum fick 526 432 kronor, vilket var det högst beloppet ett enskilt apotek fick.
Två apotek fick avslag som berodde på att de låg mindre än 20 kilometer från nästa apotek. Tre fick inga pengar på grund av att de hade en öppettid på mindre än 30 timmar samtidigt som deras omsättning av receptförsedda läkemedel under året översteg två miljoner kronor. Om omsättningen är för hög får man inte heller något bidrag. Detta hände två apotek som hade en rörelsemarginal över fyra procent.
Enligt TLV ser det inte ut som apotekens öppettider förändrades mellan 2012 och 2013, men det gick inte att göra en exakt jämförelse.
Nu granskas de ansökningar som lämnats in för verksamhetsåret 2014 och det hade kommit in ansökningar från 35 apotek innan ansökningstiden gick ut den 1 mars.
Det finns en viss osäkerhet med att göra prognoser på längre sikt för hur många som vill ha stöd enligt TLV. Om det finns apotek som skulle vara berättigade till stöd idag men har avstått från att söka vet man inte säkert, men troligtvis är det inte så.
– Jag tror att kunskapen om stödet finns och vi har kontakt med de olika apotekskedjorna. Jag tror inte heller att det är krångligt att ansöka, säger Anneli Lindström, analytiker vid TLV.