I somras stoppade, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA en rad blodtryckssänkande läkemedel från fortsatt försäljning. Det gällde läkemedel som innehöll den aktiva substansen valsartan från någon av två kinesiska tillverkare. Även den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA drog in dessa läkemedel.
Kontroller hade visat att valsartan från de aktuella tillverkarna var förorenat med spår av ämnet N-nitrosidmetylamin, NDMA) som tros kunna orsaka cancer. Hypotesen är att sådana föroreningar kan ha förekommit i valsartan från de kinesiska företagen sedan 2012 då vissa tillverkningsprocesser ändrades.
För att snabbt få en första uppfattning om ifall patienter lidit skada av detta har nu danska forskare på bara tre månader genomfört en studie med hjälp av it-baserade hälsoregister. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ.
I studien ingick 5 150 patienter som behandlats med valsartan mellan 1 januari 2012 och 30 juni 2018. Patienterna var över 39 år och hade inte tidigare haft cancer. Uppföljningstiden var i median 4,6 år.
Forskarna jämförde patienter som fått valsartan från de kinesiska tillverkarna – och som alltså eventuellt kan ha utsatts för NDMA – med dem som behandlats med valsartan från andra företag.
Den statistiska analysen visade ingen märkbar ökning av det totala antalet cancerfall bland dem som fått de numera indragna läkemedlen med valsartan från de kinesiska företagen. När det gällde ett par specifika cancerformer fanns riskökningar, men dessa var inte statistiskt säkerställda.
Forskarna drar slutsatsen att NDMA-förorenat valsartan sedan 2012 ännu inte orsakat någon klar cancerökning, men framhåller att fortsatt uppföljning behövs för att undersöka cancerrisken på längre sikt.