Ännu ett nederlag för läkemedel mot Alzheimer

Ännu ett nederlag för läkemedel mot Alzheimer

Läkemedelskandidaten azeliragon visade ingen klinisk effekt på mild Alzheimer i en fas III-studie.

11 apr 2018, kl 10:18
0

Det är företaget Vtv Therapeutics som nu meddelar att deras läkemedelskandidat azeliragon inte uppnått effektmålen i den fas III-studie som avslutats på patienter med mild Alzheimer. Det skriver bland andra nyhetssajten First Word Pharma.

Substansen, som också går under namnet TTP488, är ett oralt småmolekylärt läkemedel. Det är tänkt att fungera genom att blockera receptorn för restprodukter som kommer från ett flertal celltyper i hjärnan, så kallad receptor for advanced glycation endproducts, RAGE. Restprodukterna tros framkalla signaler i hjärnan som leder till neurotoxicitet och den degenerativa utveckling av hjärnan som utmärker Alzheimers sjukdom.

En del av studien som nu är avslutad utfördes på patienter i USA och Kanada, där patienterna randomiserades till behandling med azeliragon eller placebo. Effektmåtten var kognitiva och funktionsbaserade resultat vid standardiserade tester för Alzheimer och demens, där alltså de patienter som fått verksam substans inte uppvisade bättre resultat än kontrollgruppen. Resultatet från en B-del av studien, som gjorts i Storbritannien, Irland, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika, har ännu inte analyserats.

Azeliragon är den senaste i raden av läkemedelskandidater mot Alzheimer att inte kunna uppvisa någon klinisk effekt. I september förra året meddelade bioteknikbolaget Axovant att deras alzheimer-substans interpirdin i en fas III-prövning inte nådde de primära effektmåtten förbättring av kognition och dagliga aktiviteter.

Tidigare samma år stoppade Merck/MSD sin kliniska fas II/III-prövning med substansen verubecesta på grund av utebliven klinisk effekt. I november 2016 föll Eli Lillys monoklonala antikropp solanezumab, som prövats i en omfattande fas III-studie, av samma orsaker. För bara några veckor sedan meddelade Pfizer att de lägger ner sin forskningsavdelning för Alzheimer och Parkinson.