Annat namn på
parallellimport hindrar byte

Apoteket har rätt att byta till ett parallellimporterat läkemedel trots att läkaren markerat att byte inte får ske. Men det förutsätter att produktnamnet är detsamma.

18 apr 2005, kl 16:21
0

Om en förskrivare inte vill att ett parallellimporterat läkemedel expedieras på apoteket räcker det inte att på receptet markera att läkemedlet inte får bytas ut. För att ett byte inte ska ske krävs att läkaren på receptet också anger företagsnamnet.
Detta är något som många läkare enligt Läkemedelsverket inte känner till. Verket har därför nyligen gått ut med information om detta.

? Och det stämmer nog, säger Gunilla Johnson vid Socialstyrelsens tillsynsenhet i Skåne, där man utrett ett ärende som gällde byte till en parallellimporterad produkt.

? När jag frågade mina läkarkollegor här på enheten var det inte någon som kände till det.

Bara om samma namn

? Men om läkaren signerat ?ickebyte? får apoteket inte byta till en parallellimporterad produkt med annat namn, säger Cecilia Ulleryd på Läkemedelsverket.

Det absolut vanligaste är att parallellimporterade produkter har samma namn som originalet i Sverige. På senare tid har dock originalföretag börjat stämma importörer för varumärkesintrång om medlen säljs under samma namn. Idag är det femton av drygt 400 parallellimporterade preparat som säljs under annat namn än originalet.

Det ärende som Socialstyrelsen utrett gällde just ett sådant preparat.

Läkaren hade på e-receptet markerat att läkemedlet Diovan inte fick bytas ut.
Men det hjälpte inte. Apoteket erbjöd istället kunden ?något plagiatpreparat?, skriver läkaren ilsket i sin anmälan.

Vad läkaren inte kände till var att produkten också såldes under namnet Tareg. Företaget Paranova har efter en rättstvist med Novartis bytt namn på sitt parallellimporterade Diovan efter att produkten kommit in i sortimentsregistret.

Eftersom Apoteket uppdaterat sortimentsregistret med det nya namnet och varunumret, skrevs receptet ut som om tabletten Tareg hade ordinerats.

Om Paranovas Diovan haft namnet Tareg från början skulle det inte ha expedierats på apoteket, eftersom läkaren markerat att byte inte fick ske. Däremot hade alltså de två andra parallellimporterade alternativen till Novartis Diovan kunnat expedieras eftersom läkaren inte skrivit dit företagsnamnet.