Hur gick det till egentligen när Sverige fick sina första privata apotek efter 40 års monopol? Om detta har journalisten, kommunikationsexperten och vd:n Andreas Rosenlund skrivit boken ”Apoteksmonopolet som föll” som släpps 3 december.
I vårt nya avsnitt av Läkemedelspodden talar Andreas Rosenlund med Läkemedelsvärldens medicinreporter Anna Bäsén om bokskrivandet och om det dramatiska historiska skeende som boken skildrar. De samtalar också om vad avregleringen ledde till och vad Andreas Rosenlund tror om apotekens roll i framtiden.
– Det är spännande med apotek! konstaterar han under ett poddsamtal där det verkligen märks att han tycker just det.
Karriär i apoteksvärlden
För ett drygt år sedan intervjuade Läkemedelsvärlden Andreas Rosenlund när han just blivit ny vd för branschorganisationen Läkemedelshandlarna. Vägen dit har gått bland annat via flera framträdande poster i apoteksvärlden.
Faktum är att han var i högsta grad involverad själv i händelserna när apoteksmonopolet föll 2010. Under åren 2001-2007 var den tidigare journalisten presschef på statliga Apoteket AB och medverkade i försvaret av bolagets monopolställning.
Sedan blev det ett par år som PR-konsult, även då med inriktning på att bevaka omregleringen av apoteksmarknaden för olika kunder.
Apoteksföretag utan apotek
År 2009 blev han rekryterad som kommunikationsdirektör till den nya privata apotekskedjan Kronans droghandel. Den hade då inga apotek ännu utan bara ett kontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm.
De politiska turerna ledde samma år fram till riksdagsbeslutet att omreglera apoteksmarknaden och sälja ut merparten av Apoteket AB:s apotek.
– Men när Kronans droghandel startade visste vi inte om vi skulle få köpa några apotek. Det var oerhört spännande att få vara med om att starta allt från scratch, berättar Andreas Rosenlund i podden, där han också avslöjar bland annat vad han tycker är det största scoopet i boken.
Andreas Rosenlund väljer inte sida
Men hur tycker han att det blev, då? Har det blivit bättre än under monopolets tid? Den frågan parerar han konsekvent.
– Jag har inte skrivit en bok för eller mot apoteksmonopolet. Jag ville berätta vad som hände, från min horisont, säger han.
– Det finns fördelar med båda systemen. Men jag vill i alla fall hävda att omregleringen gav apoteken större fokus på kunderna, konkurrensen har drivit fram ett annat förhållningssätt. Och vi har också fått en bättre tillgänglighet till apotek.
– Men en av de frågor som var aktuella då finns fortfarande kvar – vad vill samhället med apoteken?