Anders Cronlund och Ola Flink har fört ett jätteprojekt i hamn. I två år har de tillsammans hårdkört, som Anders säger, för att få fram boken ”Världsberömda läkemedel – guldåren i svensk läkemedelsindustri”.
”Ett roligt jobb”
Nu boken färdig, bokreleasen i september avklarad och de två redaktörerna kan pusta ut.
Men kanske inte utan en viss saknad?
– Det var roligt att göra den, säger Anders Cronlund.
– Vi har fått komma i kontakt med väldigt många intressanta personer.
Många kända läkemedel
”Världsberömda läkemedel” är en antologi med 31 berättelser från och om personer som var med när det hände. När Sverige under 1900-talets sista fyra decennier hade en växande och mycket produktiv inhemsk läkemedelsindustri.
I dag har i stort sett alla dessa namnkunniga läkemedelsföretag blivit uppköpta av utländska bolag och svensk läkemedelsindustri har bytt ansikte.
Men då hade Sverige en rad företag som i snabb takt lanserade det ena nya framgångsrika läkemedlet efter det andra. Seloken, Bricanyl, Pulmicort, Losec och Nicorette är bara några av alla välkända exempel.
Mellanchefer minns
Berättelserna i boken är högst personliga och kommer inte från vd:ar utan från läkare, kemister, veterinärer, apotekare och andra som fanns på kontor och i laboratorier mitt inne i företagen och projekten. Ofta var de mellanchefer eller motsvarande.
Här finns minnen från ett samhälle, ett arbetsliv och en industri präglade av dåtidens svenska traditionalism blandad med en nästan naiv framtidstro och stark moderniseringssträvan.
I många av avsnitten finns små vardagliga minnesbilder som påminner om att mycket hunnit förändras. Det handlar till exempel om rent hantverksmässig läkemedelstillverkning, mindre företag med kortare beslutsvägar och lönekuvert som man fick hämta ut personligen.
Motigheter som löstes
I ”Världsberömda läkemedel” får man också inblickar i allt ifrån historien bakom Iprenmannen och ”den intelligenta värktabletten” till hur oväntade cancertumörer hos försöksråttorna höll på att stoppa magsårsmedlet Losec. Företaget Hässle tog sig dock förbi bakslaget och Losec blev världens då mest sålda läkemedel.
– Losec hade aldrig kommit fram utan hängivna personer som körde vidare trots allt, säger Ola Flink.
– Just alla berättelser om motigheter och hur man löste dem är bland det som jag själv tycker är mest fascinerande i vår bok.
Idén hade grott länge
Apotekaren Ola Flink har själv mångårig erfarenhet från svensk läkemedelsindustri där han jobbat med både kvalitetsfrågor och forskning och utveckling. Astra, Aco läkemedel och Kabi invent är några av de företag han arbetat på.
Hans redaktörskollega Anders Cronlund är farmacie doktor och arbetade i 32 år på Apotekarsocieteten som vetenskaplig sekreterare och utbildningschef. Han har också bland annat skrivit för Läkemedelsvärlden och redigerat en antologi om apotekaryrkets utveckling.
Idén till antologin om guldåren i svensk läkemedelsindustri har grott hos honom länge. Men det var inte förrän han kopplade in vännen Ola Flink som bokjobbet tog fart.
Nu eller aldrig
Bokens berättelser har de samlat ihop på olika sätt. Några av de medverkande har skrivit själva och sedan mött Anders rödpenna. Andra har redaktörerna intervjuat.
I några fall lever berättaren själv inte längre men de har fått tillgång till texter som personen skrivit tidigare.
Detta är också en påminnelse om något som varit en stark motivation för redaktörsduon att förverkliga bokidén nu och inte vänta längre. Helt enkelt det faktum att de flesta av bokens berättare har uppnått en aktningsvärd ålder.
Det gällde, framhåller Anders Cronlund, att fånga upp deras minnen medan alla fortfarande är i livet:
– Det var now or never.