Almedalen, EMA och ny regering

Almedalen, EMA och ny regering

Vad hände egentligen inom läkemedelsområdet i sommar? Efter en lång ledighet kan det vara på plats med en snabbrepris av en del av sommarens snackisar.

14 aug 2017, kl 15:52
2

Cannabis och fake news på tapeten i Almedalen
Första veckan i juli gick som vanligt politikerveckan i Almedalen av stapeln. Läkemedelsvärlden.se var på plats. Bland de över 4 000 programpunkterna som ägde rum under veckan hade sjukvårdsfrågorna stort utrymme. E-hälsa och Sveriges ambition att vara världsledande inom området år 2025 diskuterades flitigt, liksom cancerstrategier och vårdens organisation. Även cannabis som läkemedel togs upp under ett antal programpunkter och i höst startar en svensk klinisk studie inom området där effekten av cannabis ska undersökas på svår neuropatisk smärta. En nykomling var begreppet ”fake news” som togs upp i ett flertal sammanhang och utifrån olika perspektiv. Missade du Almedalen kan du ta del av Läkemedelsvärldens rapportering på Facebook och Twitter.

Sverige ett av 19 länder som vill ha EMA
I slutet av juli lämnade Sverige in sin officiella ansökan om att bli värdland för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA när den lämnar London. I ansökan anges Stockholm och mer specifikt Hagastaden som den tänkta platsen och man trycker särskilt hårt på garantin att flytten av EMA kan ske utan avbrott i den ordinarie verksamheten. I samband med ansökan presenterades också Sveriges officiella kampanjfilm. Totalt har 19 länder, inklusive Sverige, ansökt om att få ta över värdskapet för EMA. Samtliga ansökningar finns tillgängliga på europeiska rådssekretariatets hemsida. Europakommissionen utvärderar nu de inkomna ansökningarna – en utvärdering som ska vara klar senast den sista september. Därefter ska flytten av EMA diskuteras på Allmänna rådet och vid Europeiska rådets möte i oktober. Beslut om myndighetens nya lokalisering fattas efter omröstning vid Allmänna rådet den 20 november.

Turbulent sommar för Astrazeneca
Rykten om att Astrazenecas vd sedan 2012, Pascal Soriot, var på väg att lämna bolaget för israeliska läkemedelsbolaget Teva tog fart under mitten av juli, rapporterade flera internationella medier, liksom Dagens industri. Soriot uppges ska ha träffat Tevas styrelseordförande och rekryteringskommitté. Teva, som står utan vd sedan i februari i år då Erez Vigodman slutade, är på jakt efter hans ersättare. Ryktet ledde till att Astrazenecas aktie tappade kraftigt i värde. Bolaget har dock inte kommenterat uppgifterna om att Pascal Soriot skulle vara på väg att lämna vd-posten. De ekonomiska bakslagen fortsatte under juli. I slutet av månaden presenterade Astrazenecaresultaten från Mystic-studien, som inte nådde det primära effektmåttet progressionsfri överlevnad. I fas III-studien jämfördes kombinationen av immunterapiläkemedlen durvalumab (Imfinzi) och tremimilumab med standardmässig kemoterapi vid behandling av metastaserad icke småcellig lungcancer. Kombinationsbehandlingen hade inte bättre effekt än kemoterapi. De negativa studieresultaten fick Astrazenecas aktie att backa ytterligare.

Regeringskris och ny sjukvårdsminister
Mitt under sommarsemestern kulminerade nyhetsrapporteringen om it-skandalen på Transportstyrelsen. Inför hot om misstroendeförklaring meddelade statsminister Stefan Löfven den 27 juli att han ombildade regeringen. Bland annat fick inrikesminister Anders Ygeman (S) lämna ministerposten, men tilldelades uppdraget som gruppledare i riksdagen, och ersattes av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. I samband med regeringsombildningen meddelade också sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att han lämnar regeringen på grund av hälsoskäl. Wikström har varit sjukskriven för utmattningssyndrom sedan i början av maj. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), som varit Gabriel Wikströms ersättare, tar över som socialminister permanent med ansvar för bland annat sjukvård, socialförsäkringar, pensioner och idrott. Annika Strandhäll behåller dock Gabriel Wikströms stab, vilket bland annat inkluderar statssekreterare Agneta Karlsson (S), med ansvar för sjukvård, folkhälsa och idrott.

Folkhälsomyndigheten vill att även pojkar får vaccin mot hpv
Vaccin mot humant papillomvirus, hpv, ingår sedan 2010 i det allmänna barnvaccinationsprogrammet för flickor. Efter att ha utrett frågan har Folkhälsomyndigheten nu kommit fram till att hpv-vaccin bör erbjudas även pojkar inom det nationella vaccinationsprogrammet för barn. Vaccinationen bedöms kunna förebygga allvarlig sjukdom, vara hållbar ur ett medicinskt-etiskt perspektiv och vara samhällsekonomiskt kostnadseffektiv. I dag uppskattas 300 män och över 700 kvinnor per år drabbas av hpv-relaterad cancer i Sverige. Folkhälsomyndighetens förslag är ute på remiss till och med den 10 september. Därefter lämnas underlaget till regeringen för beslut.

Europakommissionen antar ny handlingsplan mot antibiotikaresistens
EU ska bli en region för ”best practice” vad gäller arbete med antibiotikaresistens. Det är syftet med en nya handlingsplan som antogs av Europakommissionen i slutet av juni. Handlingsplanen omfattar både djur och människor och som ett första led antog kommissionen EU-riktlinjer för mer återhållsam användning av antibiotika. Som en del i arbetet utvecklar Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen en uppdaterad svensk handlingsplan på nationell nivå i samarbete med Jordbruksverket.

Fem nya särläkemedel får tummen upp
Under sitt möte i juli rekommenderade CHMP, den europeiska läkemedelsmyndighetens rådgivande kommitté, marknadsgodkännande för elva läkemedel. Fem av dem var så kallade orphan drugs, eller särläkemedel, för ovanliga sjukdomstillstånd. Bland annat fick ciclosporin (Vercazia) tummen upp för behandling av allvarlig vernal keratokonjunktuvit hos barn. Det är en ovanlig ögonsjukdom som fram för allt drabbar pojkar innan puberteten och som innebär kraftig klåda, ljuskänslighet och sår på hornhinnan. De övriga fyra särläkemedlen med positiv bedömning innebär alla behandling av olika former av cancer. Samtliga beslut från CHMP:s möte finns här. 

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

    • Javisst. Stort tack för påpekandet, och ursäkta felet! Det gick lite väl fort där. Texten är korrigerad! /Redaktionen