Allt fler regioner bjuder in till prostatatestning
PSA-test. Foto: Istock

Allt fler regioner bjuder in till prostatatestning

Försöksprojekt med organiserad prostatatestning kan bana väg för framtida screening för alla män.

3 nov 2023, kl 07:14
0

Ola Bratt.

Ola Bratt.

I år erbjuder sju av landets 21 regioner organiserad prostatatestning till män i utvalda åldersgrupper. Under de senaste fyra åren har sammanlagt 113 945 män i Sverige fått sådana erbjudanden.

Det är 39 577 män som har nappat på inbjudan till prostatatestning. Hos cirka 200 av dem ledde testningen till att prostatacancer upptäcktes och kunde behandlas.

Detta framgår av en lägesbild av framväxten av organiserad prostatatestning som Regionala cancercentrum i samverkan, RCC, har publicerat.

Socialstyrelsen avstyrkte screening

År 2021 var prostatacancer den tredje vanligaste cancerformen i Sverige, efter bröstcancer och malignt melanom. 10 199 nya fall av prostatacancer hittades under året. Det visar statistik från Cancerfonden.

En varningssignal som kan tyda på prostatacancer är ett förhöjt PSA-värde (PSA=prostataspecifikt antigen) som avslöjas med ett blodprov. Många medelålders och äldre män gör av olika skäl någon gång ett PSA-test.

Men Socialstyrelsen sa i en rekommendation 2018 nej till att införa allmän screening för prostatacancer baserad på enbart PSA-test.

Metoden ansågs för trubbig. Det gjorde att Socialstyrelsen bedömde risken för negativa effekter av screeningen som för hög. Bland annat eftersom prostatacancer i många fall är en ”snäll” sjukdom som man kan leva med länge utan symtom.

Flera pilotprojekt i gång

PSA-screening skulle kunna göra att att många harmlösa, långsamväxande prostatatumörer upptäcks och behandlas i onödan, menade Socialstyrelsen.

Myndigheten var dock positiv till att regionerna ändå börjar pröva sig fram med organiserad PSA-testning som kompletteras med andra undersökningar. Detta skulle då ske inom ramen för forskning och utveckling.

Och det är just det som nu händer. I flera regioner pågår nu projekt för att utvärdera organiserad prostatatestning.

Sju regioner i gång 2023

Regionerna Skåne och Västra Götaland var redan 2020 först ut med sådana projekt och bygger successivt ut testningen till fler åldersgrupper.

Fler regioner har följt efter. Under 2023 erbjöd även Region Jönköpings län, Region Gotland, Region Stockholm, Region Jämtland Härjedalen samt Region Västerbotten olika former av organiserad prostatatestning.

Det visar en interaktiv rapport från det nationella kvalitetsregistret för organiserad prostatacancertestning.

Tror att nationellt program kommer

Ytterligare regioner är också på gång inom kort. Ofta handlar det om avgränsade pilotprojekt för att få underlag till beslut om att införa fullskalig testning för alla män i åldrarna 50-74 år.

I ett pressmeddelande från RCC kommenterar överläkare Ola Bratt vid Prostatacancercentrum, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, utvecklingen.

Ola Bratt är ordförande för den nationella arbetsgruppen för organiserad prostatacancertestning. Han menar att resultaten av pilotprojektet tillsammans med nya forskningsresultat kan ge Socialstyrelsen anledning att ompröva sin rekommendation om några år.

Stämmer med EU:s nya beslut

Han pekar också på att EU 2022 rekommenderade medlemsländerna att börja utvärdera hur det kan fungera praktiskt med prostatacancerscreening

– Om man räknar in planeringsfasen och förberedelsetiden så är vi fem år före alla andra EU-länder, säger Ola Bratt.

– Det är ett bevis på att vi tänkte rätt när vi valde att utvärdera effekterna av att organisera testningen för prostatacancer på det sätt vi gör i Sverige idag.