Allt fler biverkningar anmäls

Under 2014 ökade antalet anmälda biverkningar och från konsumentgruppen var ökningen 34 procent.

8 maj 2015, kl 11:33
0

Läkemedelsverkets årliga sammanställning visar att antalet anmälda biverkningar hade en uppgång under 2014 och totalt gjordes 6781 stycken anmälningar

Sjukvården stog för flest rapporteringar och därifrån fick man 5421 stycken anmälningar vilket är 8 procent fler än för året innan. Flest anmälningar kom från läkare, 4363 stycken. Farmaceuter låg bakom 289 rapporter.
– Sjukhusfarmaceuter är skyldiga att rapportera men apoteksfarmaceuterna är en viktig grupp för biverkningsrapportering eftersom de träffar en stor mängd av alla läkemedelskonsumenter. Med tanke på hur många kunder de möter så är anmälningarna från dem få, säger Kerstin Jansson, chef på enheten för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.

Knappt 3000 biverkningar från sjukvården klassas som allvarliga. Antikoagulantia som warfarin och rivaroxaban står bakom flertalet rapporter där många gäller hjärnblödningar men även näsblod är en vanlig biverkan. ACE-hämmaren enalapril ligger också i topp med biverkan angioödem som sågs i många fall.
För paracetamol och oxazepam är förgiftning den mest frekventa rapporterade biverkan. Ett sjukhus gått igenom journaler under 2014 och rapporterat alla intoxikationer som inträffat de senaste två åren.

Från konsumentgruppen ökade biverkningsanmälningarna med 34 procent under 2014 och hamnade på 1360 stycken. Ökningen har varit konstant de senaste fem åren. Bland allvarliga biverkningar märks anmälningar om influensavaccinet Pandemrix som gavs under 2009 och 2010 och 21 misstänkta fall rapporterades in under 2014.
-Jag tror att ökningen av anmälningar kan bero på att allmänheten har blivit mer medveten om att man kan rapportera. Men det har inte skett genom någon kampanj eller annat. En orsak kan vara att apoteken eller sjukvården informerar om egenrapportering. Vi har ju träffat på många av landets farmaceuter på till exempel läkemedelskongressen och då påmint om att informera allmänheten, säger Kerstin Jansson.

De allra flesta biverkningarna som anmäls är redan kända men rapporteringen ligger till grund för att hitta mer ovanliga avvikelser.
– Generellt sett så sker det en mycket kraftig underrapportering av alla biverkningar, säger Kerstin Jansson.