?Alla tjänar på läkemedelsinformation?

Föreningen för läkemedelsinformation, Fli, ställde i sitt se-minarium under Läkemedelskongressen frågan ?Vem tjänar på läkemedelsinformation??

19 okt 2004, kl 18:15
0

Seminariets panel, som bestod av PJ Anders Linder, ledarskribent på Svenska Dagbladet, Thony Björk, informationsdirektör på Apoteket och Richard Bergström, vd på Läkemedelsindustriföreningen, var ense att alla tjänar på läkemedelsinformation. Dock undrade Richard Bergström retoriskt varför sjukvården ska ha monopol på att ge information om läkemedel.

Joakim Söderberg och Thomas Straumits från Fli menade i sitt anförande att det inte verkar som att patienten tjänar på informationen, eftersom följsamheten är så dålig.

? Vi som arbetar med läkemedel ger information men den går tydligen inte fram, sa Joakim Söderberg, och menade vidare att ingen verkligen står upp för att läkemedel är bra och innebär stor nytta.

PJ Anders Linder tyckte att industrin mycket mer skulle tala för nyttan med läkemedel.

Kräver anpassning

Söderberg och Straumits spådde också att patienterna kommer att synas mer i framtiden, vilket gör det svårare att prioritera mellan patienter. Andra trender är ökad tillgänglighet på information, högre utbildningsnivå i samhället, minskad tro på auktoriteter och ett alltmer heterogent samhälle.

Monika Larsson från Apoteket sa att i dagens allt mer komplicerade värld måste vårdprofessionerna acceptera och anpassa sig till den nya utvecklingen. I slutändan är det patienten
som är beslutsfattaren och att de medicinska professionerna
mer fungerar som en rådgivare.

Lars-Olof Hensjö på Infomedica lyfte fram vikten av ?academic detailing?, där kliniska farmakologer, informationsapotekare och informationsläkare informerar förskrivare som ett komplement till läkemedelsindustrin.

I den efterföljande diskussionen kunde inte Lars-Olof Hensjö tänka sig att införa länkar från Infomedica till material som industrin har tagit fram, med hänvisning till Infomedicas trovärdighet och oberoende. Det kunde däremot Thony Björk på Apoteket.

? Om det är ett läkemedel som patienten redan har förskrivits så kan vi göra det, för att stödja patientens läkemedelsanvändning, sa Thony Björk.