Alla landsting inför nya hepatit-C läkemedel

En ny samverkansmodell ska ge jämlik hepatit C-behandling i hela landet.

20 nov 2014, kl 10:34
0

Annons

Foto: IstockPhoto

De nya läkemedlen mot hepatit C är väldigt kostsamma och ytterst är det landstingen som beslutar om ett läkemedel ska användas eller inte. I ett försök att säkerställa att medlen införs gemensamt i alla landstig och regioner har SKL nu utarbetat ett så kallat införande- och uppföljningsprotokoll som beskriver hur de nya läkemedlen ska användas och hur de ska följas upp.

Det är första gången en ny samverkansmodell prövas och samtliga landsting och regioner ställer sig bakom ett gemensamt införande av de nya läkemedlen. Landstingen har även skrivit ett riskdelningsavtal gällande ett av de nya läkemedlen, Olysio, som marknadsförs av Medivir. Detta avtal har förhandlats fram mellan representanter för landstingen, läkemedelsbolag och TLV. Olysio används i kombination med Sovaldi, från Gilead som inte ännu tecknat något avtal mellan parterna.

– Det här är ett viktigt och vägledande beslut när SKL och landstingen i januari börjar arbeta efter vår nya samverkansmodell, som bland annat omfattar ordnat införande av nya läkemedel, säger Mats Eriksson ordförande i sjukvårdsdelegationen vid SKL i ett pressmeddelande.

För att underlätta att liknande lösningar kan göras i framtiden har en ny modell testats.
– Landstingen bygger en ny gemensam marknadsfunktion som bland annat ska hjälpa till att sortera fram läkemedel som kan vara tänkbara för gemensam upphandling, säger Mikael Svensson, läkemedelshandläggare på SKL.
– Gruppen har innan den egentligen formellt bildats varit med och bidragit vid framtagandet av överenskommelsen. Marknadsfunktionen är tänkt att kunna bidra med stöd vid förhandling om ett läkemedel vilket är till nytta för alla 21 landsting.

– Vi förde en dialog med Gilead om Sovaldi också men vi lyckades inte att nå någon överenskommelse. Som jag uppfattar det har Gilead inte stängt någon dörr om att träffa avtal och jag har gott hopp om att vi kan komma överens framöver. Det är ju flera läkemedel på väg, fortsätter Mikael Svensson.

– Landstingen hade bara två veckor på sig från att förmånsbesluten fattades till att de skulle fatta beslut om att teckna överenskommelsen. Alla landsting förankrade och beslutade om att vara med på bara 14 dagar. Det är bra gentemot företagen att visa att det går att sy ihop överenskommelser på så kort tid med alla 21 landsting, säger Mikael Svensson.