Gauchers sjukdom är sällsynt, ungefär 60 personer har den i Sverige. Behandlingen sker i första hand med enzymersättningsterapi med läkemedlen Cerezyme eller Vpriv. När enzymersättning inte är lämplig behandlas patienterna med så kallad substratreduceringsterapi med medlet Zavesca. I våras fick Vpriv avslag med hänvisning till det höga priset. Nu har TLV kommit fram till att också de två övriga företagen kräver för mycket betalt för sina produkter. Kostnaden för Cerezyme är närmare fem miljoner per vuxen patient och år, behandling med Zavesca cirka 900 000 kronor per år och patient.
Konsekvensen för patienterna blir att de från den 1 juni inte kan hämta ut läkemedlen inom högkostnadsskyddet. Och därmed har bollen hamnat direkt hos landstingen som ju har ansvaret för att patienterna får behandling.
– Ja nu är det skarpt läge. Det är ett bra preparat, alla patienter varav många är barn eller unga har mer eller mindre nytta av behandlingen, kommenterar Bo Claesson på Sveriges Kommuner och Landsting.
Landstingen kommer nu att göra en nationell upphandling i hopp om att få ned priset.
– Men vi befinner oss lite i en gisslansituation, företagen vet ju att det är svårt för oss att säga nej till en behandling. Om patienterna inte får sin behandling kommer de att fara illa.
– Det är uppenbart ett etiskt dilemma om det går att säga nej med hänvisning till priset. TLV har ju bevisligen gjort det, men det är svårare för oss.
Artikeln är ändrad 2015-06-04
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Betala deras medicin!!
Arvoden till höjdare är ju inga problem att betala ut.