Seminarium om läkemedel och miljö
”Alla kan bidra med något”
Vad tänker du på när du hör "läkemedel och miljö"? Det här är vad seminariedeltagarna tänkte på. Foto: Nedladdat från menti.com.

”Alla kan bidra med något”

Representanter från Uppsala universitet, Läkemedelsverket och Region Gävleborg diskuterade under ett seminarium hur vi kan minska läkemedlens miljöpåverkan.

15 nov 2022, kl 13:07
0

Hur ska vi minska de negativa miljöeffekterna av läkemedel? Den frågan diskuterades på ett välbesökt seminarium som Läkemedelsvärlden och Apotekarsocieteten anordnade under måndagskvällen. Seminariet var tänkt som en upptakt på Apotekarsocietetens arbete med fokusområdet ”Läkemedel och miljö”.

De medverkande var Björn Wettermark, professor i läkemedelsepidemiologi vid Uppsala universitet, Marmar Nekoro, utredare på Kunskapscentrum för läkemedel i miljön vid Läkemedelsverket och Björn Ericsson, allmänläkare samt ordförande i Läkemedelskommittéen i Region Gävleborg.

Seminariet modererades av Helene Wallskär, chefredaktör på Läkemedelsvärlden och Teresa Matérn, kommunikationsansvarig på Apotekarsocieteten.

Satsningar på läkemedel och miljö

Läkemedel är viktiga för både människors och djurs hälsa. Men eftersom många läkemedel är extremt svårnedbrytbara påverkar utsläpp av läkemedelsrester djurliv och ekosystem negativt, och är också en bidragande faktor till antibiotikaresistens.

De negativa miljöeffekterna kan uppstå under hela läkemedlets livscykel. Därför behövs insatser längs med hela kedjan och från alla inblandade aktörer. Det var alla medverkande på seminariet överens om. En röd tråd under kvällen var att alla kan bidra med något.

Det finns stora satsningar inom EU på hur man ska kunna minska läkemedels påverkan på miljön. Nyligen kom till exempel EU-kommissionen med ett förslag om kraftigt skärpta krav på läkemedelsrening i medlemsländerna.

Men det är möjligt att göra saker även på lokal nivå.

– Det är viktigt att visa att det faktiskt går att göra något. Även jag som allmänläkare i Gävle har möjlighet att påverka, sa Björn Ericsson som i Läkemedelskommittén också arbetar med att ta fram riktlinjer för en säker och kostnadseffektiv hantering av läkemedel.

Han framhöll bland annat att det är viktigt att bara förskriva läkemedel när det verkligen behövs.

– Vi behöver arbeta förebyggande både i patientmötet och på samhällsnivå. Som läkare behöver man göra regelbundna läkemedelsgenomgångar och sätta ut läkemedel som inte är nödvändiga. Det är också viktigt att ta hand om avfallet på rätt sätt och uppmana patienter att återlämna överblivna läkemedel till apoteken, sa han.

Många idéer kommer från Sverige

De medverkande beskrev Sverige som ett föregångsland när det gäller dessa frågor.

– Sverige är ju naturligtvis en väldigt liten del av jordens befolkning, men det är ändå väldigt många idéer som kommer härifrån. Vi sticker ofta ut som en innovativ region i Europa och jag tror verkligen att vi kan göra stor skillnad, sa Björn Wettermark.

Och Marmar Nekoro fyllde i.

– Mycket av det vi gör i Sverige har lett till att andra länder tar efter.

Hon poängterade också att det är viktigt att inte se detta som enbart en kostnad.

– Det är verkligen en investering för vår hälsa nu och också för framtiden. Vi har ett ansvar att bidra och när vi dessutom ser att det påverkar oss redan nu så ser jag inte varför vi inte ska arbeta med detta. Men ansvaret ligger inte på en enskild aktör utan vi måste alla samarbeta, sa hon.

– Det är en fråga som berör alla, avslutade Björn Wettermark.

Seminariet kommer kunna ses i efterhand på Apotekarsocietetens hemsida.