Fetmaläkemedel minskade alkoholkonsumtion i studie
Foto: Istock

Fetmaläkemedel minskade alkoholkonsumtion i studie

Ungefär hälften av studiedeltagarna rapporterade ett minskat drickande under behandlingstiden.

11 dec 2024, kl 10:05
0

Annons

Att gå ned i vikt med hjälp av läkemedel mot obesitas (fetma) kan även leda till minskad alkoholkonsumtion. Den slutsatsen drar forskarna av en ny studie som är publicerad i Jama network open.

Studien är ytterligare en i en rad av forskningsstudier som tyder på att de nyare läkemedlen mot obesitas – exempelvis Wegovy (semaglutid) och Mounjaro (tirzepatid) – även skulle kunna utvecklas till terapier mot beroendesjukdomar.

Rapporterade sin alkoholkonsumtion

Den nu aktuella studien gjordes av forskare inom den privata vårdkoncernen Henry Ford health i USA. Forskarna följde 14 053 medlemmar hos viktminskningsföretaget Weight watchers. Deltagarna började ta ett läkemedel mot obesitas någon gång mellan januari 2022 och augusti 2023.

I oktober-november 2023 fick de förnyad förskrivning av samma läkemedel. Drygt 86 procent av deltagarna använde semaglutid eller tirzepatid. Några använde också äldre fetmaläkemedel som liraglutid, naltrexon, bupropion och metformin.

När behandlingen startade fyllde personen i ett frågeformulär om bland annat sina alkoholvanor. Efter i genomsnitt 225 dagars behandling med fetmaläkemedel gjorde forskarna en uppföljning både av deltagarnas vikt och av deras alkoholkonsumtion.

Gick ned i vikt och drack mindre

Deltagarna gick i genomsnitt ned omkring 13 procent i vikt fram till uppföljningen. Och bland de 7 491 som inledningsvis uppgett att de drack alkohol var det nästan hälften, drygt 45 procent, som rapporterade en lägre alkoholkonsumtion efter denna behandlingstid.

Drygt 50 procent rapporterad oförändrad konsumtion av alkohol och ett par procent hade i stället börjat dricka mer alkohol.

Ett intressant resultat är att samtliga typer av fetmaläkemedel var kopplade till minskad alkoholkonsumtion. Forskarna menar att förklaringarna till detta kan skilja sig åt mellan de olika läkemedlen.

Alla läkemedlen sänkte alkoholkonsumtion

Att bupropion och naltrexon kan dämpa alkoholsug är känt och dessa substanser används även för att behandla alkoholberoende.

När det gäller GLP1-analoger som semaglutid kan det, menar forskarna, handla om att de dämpar belöningseffekter av alkohol på liknande sätt som de minskar aptiten.

Att även metformin sänkte användarnas alkoholkonsumtion skulle kunna bero på positiva effekter av att delta i ett viktminskningsprogram.

Hoppas på fortsatt forskning

Forskaren Lisa Miller-Matero, Henry Ford health, ledde studien. I ett pressmeddelande pekar hon särskilt på den skillnad som syntes mellan deltagare med låg eller måttlig alkoholkonsumtion och de med hög.

– Det som var spännande var att de som drack på höga, eller till och med riskabelt höga, nivåer hade en större sannolikhet att minska sin alkoholanvändning, säger hon.

Forskarna kommer att gå vidare med undersökningen för att fastställa hur mycket av alkoholminskningen som beror på läkemedlen och vad som beror på att personerna förändrar sina levnadsvanor med hjälp av viktminskningsprogrammet.

Lisa Miller-Matero hoppas också att de aktuella forskningsresultaten ska bidra till mer forskning om att använda fetmaläkemedel mot missbruksproblem.