Akuta frågor först, sen resten
Johan Wallér för branschens talan.

Akuta frågor först, sen resten

När Johan Wallér fick jobbet som vd för branschorganisationen Sveriges Apoteksförening ringde han runt till en mängd vd:ar för olika branschföreningar och frågade vad de egentligen jobbar med, allt för att få ett grepp om vad Sveriges Apoteksförening borde syssla med.Svaren var ganska givna, det handlar om frågor som etik,utbildningar och regelverk.Sveriges Apoteksförening består just […]

10 mar 2010, kl 15:13
0

När Johan Wallér fick jobbet som vd för branschorganisationen Sveriges Apoteksförening ringde han runt till en mängd vd:ar för olika branschföreningar och frågade vad de egentligen jobbar med, allt för att få ett grepp om vad Sveriges Apoteksförening borde syssla med.
Svaren var ganska givna, det handlar om frågor som etik,
utbildningar och regelverk.
Sveriges Apoteksförening består just nu av de 11 apoteksföretag som sedan i februari i år utgör den nya apoteksbranschen.
— Mina första veckor har handlat helt om att bygga relationer och visa att vi finns, det finns ett uppdämt behov av en branschrepresentant, säger
Johan Wallér.

Redan nu har han kritik att rikta mot hur vissa frågor har skötts det senaste halvåret.
— Där finns många problem som inte är lösta och det har varit problematiskt att det nya utbytessystemet för generika har införts samtidigt som alla apotek bytt ägare. Det borde ha gjorts senare, det är rörigt mot kunderna nu mycket beroende på utbytessystemet av generika. Så det har hamnat högt upp på vår agenda att få ordning på det där systemet tillsammans med alla inblandade parter.
En klassisk fråga för en branschorganisation är att sätta ramarna kring etik och ta fram olika policydokument.
— Vi ska också arbeta med det. Men just nu står inte etikfrågorna högst på listan. Vi måste först fokusera på att få allting att fungera.

Läkemedelsindustrin har mycket egna regelverk och undviker på det sättet ännu mer lagar. Och Apoteksbranschen kommer vilja jobba på samma sätt.
— Ja, det tror jag vi kommer att göra. Ju mer vi som bransch kan visa att vi inte behöver hårdare lagar för att sköta oss desto bättre. Utöver de lagar som finns nu ska inte myndigheterna behöva komma och säga stopp ännu mer. Det ska vi kunna klara av själva. Hittills ser jag att det bara är seriösa företag som gett sig in i den här branschen.

Ännu så länge är det inga starka åsikter som yttras från branschorganisationen, Johan Wallér arbetar på en åsiktsplattform men hans arbete handlar lika mycket om att besluta vilka frågor som överhuvudtaget ska hanteras av branschorganisationen. Hittills har styrelsen, som består av företagens vd:ar, grundat tre speciella råd. I kvalitetsrådet sitter företagens kvalitets- eller farmacichefer. De två andra råden ska hantera frågor om it och varuförsörjning, två områden där Johan Wallér ser att det behövs mycket samordning för att få allting att flyta och bli så bra som möjligt för kunden. Något som han anser är huvudfokus, även för hans arbete.
— Det är spännande att det kommer in mycket folk i den här branschen nu som har erfarenhet av handel. De har fått kundperspektivet med modersmjölken och det kommer påverka den här branschen på ett bra sätt.

Branschen håller på att ta form samtidigt som det är ett val i höst, hur påverkar det ert arbete?
Jag tror det kommer påverka vårt arbete under våren ganska mycket. Det är inte så mycket själva utgången av valet som jag tror blir frågan, vi anpassar oss till det som politikerna beslutar. Men jag tror vi kommer vara fokuserade på att inte göra några stora fel från branschens sida under våren.