Akut bronkit ska inte behandlas med antibiotika

Akut bronkit ska inte behandlas med antibiotika

Antibiotika förkortade tid med hosta och sjukdomskänsla med en halv dag vid bronkit jämfört med placebo. Det visar en metaanalys av 17 randomiserade studier, skriver Janusinfo.

7 sep 2016, kl 08:51
0

I studierna jämfördes antibiotika med placebo vid behandling av okomplicerad akut bronkit. Antibiotika som användes var bland annat tetracyklin, erytromycin, amoxicillin.

Resultaten visar att antibiotika saknar kliniskt meningsfull effekt på akut bronkit hos i övrigt lungfriska personer.

I den största av bronkitstudierna deltog 2 061 primärvårdspatienter. Alla var över 18 år och med symtom på akut nedre luftvägsinfektion, men utan tecken på pneumoni. Patienterna randomiserades till att antingen få amoxicillin 1 gram tre gånger om dagen i sju dagar eller placebo.

Statistik som Strama Stockholm sammanställt från vårdcentraler i Stockholms län visar att 35 procent med diagnosen bronkit fick antibiotika utskrivet år 2014, skriver Janusinfo.  I VAL-databasen som omfattar all primärvård och specialiserad öppenvård fick 40, 4 procent av alla patienter med akut bronkit antibiotika. Detta kan jämföras med kvalitetsindikatorer som Svensk förening för allmänmedicin, SFAM, tagit fram som anger att mindre än 20 procent med akut bronkit bör få antibiotika.

Att inte behandla okomplicerad akut bronkit med antibiotika är ett av 2016 års ”Kloka råd”, som Janusinfo skriver om och som utgår från medicinska områden där det anses finnas stora möjligheter till att förbättra läkemedelsbehandling.
Det är Stockholms läns läkemedelskommitté och dess expertråd som tar fram rekommendationerna för hur läkemedelsanvändningen i Stockholms län kan förbättras.