Aimovig rekommenderas vid kronisk migrän

Aimovig rekommenderas vid kronisk migrän

Migränläkemedlet rekommenderas för patienter med svår migrän som inte haft effekt med annan behandling.

23 jan 2019, kl 12:56
0

Patienter med svår kronisk migrän som inte haft effekt eller tolererat minst två olika förbyggande behandlingar kan vara aktuella för behandling med CGRP-hämmaren Aimovig (erenumab). Det är budskapet till landets regioner efter att NT-rådet gjort sin bedömning. Som svår kronisk migrän defineras 15 eller fler huvudvärksdagar per månad i minst tre månader.

– I Sverige antas över en miljon människor ha någon form av migrän men vi räknar med att omkring 2 000 patienter är aktuella för behandling med erenumab. Det är därför väldigt viktigt att införandet av det här läkemedlet sker på ett ordnat sätt i alla landets regioner, så att det verkligen används av de patienter där det är kostnadseffektivt. Alltså där det ger stor nytta till en rimlig kostnad, säger Gerd Lärfars, ordförande i NT-rådet i ett pressmeddelande.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat är Aimovig är en ny typ av läkemedelsbehandling av migrän som godkändes i EU förra sommaren. Läkemedlet är en monoklonal antikropp och det första i den nya läkemedelklassen CGRP-hämmare att nå patienter.

I NT-rådets rekommendationer framgår också att läkemedlet inte ska förskrivas av vem som helst utan att det bör göras av en neurolog eller specialistläkare verksam vid klinik som är specialiseras på svår migrän.

Vidare ska patienterna föra migrändagbok under behandlingen och i de fall där antalet migrändagar inte minskat med minst 30 procent efter tre månader bör behandlingen avslutas. Dessutom bör patienter, som visserligen haft god effekt av behandlingen, pröva att avsluta den efter 12 till 18 månader. Detta eftersom migrän ofta går i cykler och längre användning kanske inte bedöms som nödvändig.

Aimovig ingår sedan den 1 januari i högkostnadsskyddet för tidigare nämnda patientgrupp efter trepartsöverläggningar mellan Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), företaget bakom Aimovig och landstingen/regionerna, något som Läkemedelsvärlden rapporterat om. Överläggningarna resulterade i en sidoöverenskommelse mellan landstingen och företaget som marknadsför Aimovig, vilket enligt TLV har medfört att kostnaden för läkemedlet har kunnat sänkas.