Bristen på viktiga adhd-mediciner fortsätter
Läkemedelsbrister leder till tomma apotekshyllor. Foto: Anna Bäsén

Bristen på viktiga adhd-mediciner fortsätter

Läkemedlet Intuniv som används för att behandla adhd hos barn och unga är restanmält.

28 feb 2024, kl 09:30
0

Annons

Adhd-mediciner med guafensin, Intuniv, är slut i hela landet.

Läkemedlet är godkänt av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA för behandling av adhd, attention deficit hyperactive syndrome, hos barn och ungdomar.

Nu är alla förpackningar av läkemedlet i tablettform i två styrkor restanmälda hos Läkemedelsverket.

Adhd-mediciner restanmälda

De omfattande problemen med brist- och bristsituationer, som Läkemedelsvärlden berättat om i flera artiklar, gäller även läkemedel mot adhd.

Läkemedlet guafensin, som används för att motverka adhd-symtom hos barn och unga, har drabbats.

Alla förpackningar av guafensin i depottablett i styrkorna styrkorna ett och fyra milligram är restanmälda i hela landet. Bristen beräknas vara till mitten av mars. Enligt prognosen pågår situationen åtminstone till 15 respektive 22 mars. Läkemedelsföretaget Takeda har inte velat uppge orsaken till bristen, enligt Läkemedelsverkets redovisning av restsituationer.

Företaget avråder från förskrivning

Läkemedelsföretaget gick, efter inrådan av Läkemedelsverket, ut till regionerna med ett brev om risken för brist redan i december förra året.

I brevet avråder företaget läkare från att skriva ut läkemedelsbehandlingen till nya patienter. Vidare skriver Takeda att avbrottet i leveranserna är tillfälligt och bristen är tillfällig och beror på “tillverkningsrelaterade orsaker”.

Tabletter i styrkorna två och tre milligram är inte restanmälda. Enligt fass.se är de beställningsvara hos vissa apotek och vissa apotek har dem i lager. Det går också att licensförskriva läkemedlet och importera det från annat land. Men läkemedelsbolaget Takeda bedömer att licensförskrivning inte täcker behoven.

Ska sättas ut långsamt

Läkemedlet guafensin ges i depottabletter som släpper ifrån sig verksam substans successivt. Enligt produktinformationen ska det både trappas upp och avslutas långsamt. Detta för att minska risken för biverkningar.

En mamma vars dotter tar medicinen mot adhd berättar för Norrländska socialdemokraten, NSD, att de fått rådet att sluta tvärt.

– Men det känns så märkligt, för vid varje justering vi gjort tidigare av medicinen har det varit jätteviktigt att kontrollera puls och blodtryck ofta på henne. Vissa pausar den under sommaren men vi har fått rådet att ha kvar den hela året, just för att den ska trappas ner och upp så försiktigt, säger hon till tidningen.

Maria Wanrud, gruppchef på Läkemedelsverket, rekommenderar i en SVT-intervju de som berörs av bristen att hålla sig uppdaterade via sin läkare eller Läkemedelsverkets hemsida.

Brist på flera adhd-mediciner

Det är även brist på flera andra substanser som används mot adhd. Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har gått ut och varnat för kommande brist på andra vanliga läkemedel mot adhd.

Det är adhd-mediciner innehållande substanser som lisdexamfetamin, atomoxetin och metylfenidat som kan bli svåra att få tag på, varnar EMA.

Då bedömde svenska Läkemedelsverket att det inte var någon brist på substanserna som berörs i vårt land, även om flera förpackningar är restnoterade.

Adhd-mediciner har ökat kraftigt

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat har förskrivningen av adhd-läkemedel rusat i höjden.

Nästan 200 000 svenskar mellan 5 och 64 år har en adhd-diagnos och tar medicin mot symtomen, enligt Socialstyrelsens senaste rapport.

Socialstyrelsen kallar ökningen “exceptionell”. Störst är ökningen bland barn och ungdomar. 8 procent av pojkarna mellan 4 till 17 år och 4,5 procent av flickorna tog ut adhd-läkemedel minst en gång under 2023.