Adhd-läkemedel bakom många barnförgiftningar
Foto>: Istock

Adhd-läkemedel bakom många barnförgiftningar

Giftinformationscentralen fick under fjolåret in en rad samtal om barn som av misstag fått i sig adhd-läkemedel.

24 mar 2022, kl 08:34
0

Under 2021 tog Giftinformationscentralen, GIC, emot totalt 7 235 frågor som rörde barn under 10 år som av misstag fått i sig läkemedel eller fått för hög dos. Det visar GIC:s årsrapport. 13 procent av fallen bedömdes som allvarliga, vilket innebar att barnet rekommenderades sjukhusvård eller att behandlingsråd gavs till berörd sjukvårdspersonal.

Den vanligaste läkemedelsgruppen bland barntillbuden som bedömdes innebära en förgiftningsrisk var psykoanaleptika. Det är läkemedel som verkar stimulerande på det centrala nervsystemet. Dessa läkemedel stod för nära 21 procent av de fall som föranledde sjukvård. Allra vanligast var adhd-läkemedel som lisdexamfetamin och metylfenidat. Även antidepressiva läkemedel som venlafaxin och sertralin och adhd-läkemedlet guanfacin förekom. Giftinformationscentralen konstaterar att förgiftningstillbuden med psykoanaleptika har ökat bland barn.

Även smärtlindrande läkemedel samt läkemedel för hjärta och kretslopp var vanliga. Dessa grupper stod för 16,7 respektive 16 procent bland de tillbud som innebar en förgiftningsrisk.

I 87 procent av fallen bedömde Giftinformationscentralen att förgiftningsrisken var liten. Dessa frågor handlade till exempel om barn som hade fått i sig vitaminer, p-piller och kortisonsalvor.

Fler frågor om självdestruktiv handling

Under 2021 skedde en stor ökning av antalet frågor som gällde självdestruktiv handling hos yngre flickor. I de flesta fall handlade det om överdosering av läkemedel. Samma ökning sågs inte hos pojkar.

När det gällde ungdomar mellan 10 och 19 år inkom totalt 7 538 frågor om överdoseringar av läkemedel, vilket var en ökning med 23 procent jämfört med föregående år. En majoritet av fallen handlade om avsiktligt intag. De allra vanligaste läkemedlen bland förgiftningar och tillbud i ungdomsgruppen var smärtlindrande läkemedel inklusive läkemedel som till exempel paracetamol, ibuprofen och tramadol.

Giftinformationscentralen konstaterar ökning

Allra flest frågor handlade, precis som flera tidigare år, om paracetamol. Totalt bland alla åldersgrupper inkom 3 447 frågor om substansen från sjukhus. Enligt Giftinformationscentralen ökade andelen frågor om paracetamol från sjukvården med åtta procent jämfört med 2020, vilket i princip helt berodde på av överdoser i självdestruktivt syfte i ungdomsgruppen.

Sedan slutet av 2010 har antalet frågor om överdoseringar med paracetamol ökat tydligt. Fler åtgärder har satts in för att minska tillgängligheten på preparatet, vilket Läkemedelsvärlden tidigare har skrivit om. I november 2015 beslutade Läkemedelsverket att paracetamoltabletter endast får säljas på apotek och EU-kommissionen har även dragit in paracetamol i långverkande beredningsform. Detta eftersom den kan orsaka särskilt allvarliga och svårbehandlade förgiftningar. Paracetamol i denna form drog tillbaka i Sverige i juni 2018.