Motgiftet acetylcystein riskerar ta slut
Foto: Istock

Motgiftet acetylcystein riskerar ta slut

Läkemedelsverket vädjar om pausad förskrivning av acetylcystein för att spara det till förgiftningsfall.

16 jan 2024, kl 11:11
0

En lösning med substansen acetylcystein är det enda motgift som finns mot läkemedelsförgiftning med paracetamol. Paracetamolförgiftningar i självskadesyfte är ett allvarligt och växande problem och samtidigt hotar nu akut brist på motgiftet.

I denna alarmerande situation går nu Läkemedelsverket ut och vädjar till läkarkåren att tillfälligt inte skriva ut lösning med acetylcystein i öppenvården utan spara det till behoven i slutenvården.

Läkemedelsverket framför sin vädjan i en debattartikel i Dagens medicin, samt i ett pressmeddelande.

Risk att acetylcystein tar slut

Enligt tillverkaren gör minskad produktionskapacitet att acetylcystein i lösning riskerar att ta helt slut i sommar.

Läkemedelsverket skriver att det inte går att lösa situationen med licensprodukter. Statligt ägda Apotek produktion & laboratorier, APL, ska nu börja tillverka läkemedlet men kan komma i gång tidigast i mars.

Vill prioritera livräddande användning

Läkemedlet har flera användningsområden. Förutom mot akut paracetamolförgiftning används det också som inhalationsbehandling vid luftrörskatarr och cystisk fibros samt även mot kroniskt torra ögon.

Läkemedelsverket vill nu prioritera den livräddande användningen mot paracetamolförgiftning, tills produktionen av acetylcystein kommer i gång igen.

– Vid läkemedelsbrist måste sjukvården prioritera vilka patientgrupper som i första hand ska få läkemedelsbehandling. Läkemedelsverket ser även över möjliga regulatoriska åtgärder för att säkerställa tillgången på acetylcystein lösning för slutenvården, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket, i pressmeddelandet.

Vädjar även till patienter

Läkemedelsverket uppmanar läkarkåren att i öppenvård tillfälligt inte förskriva acetylcystein lösning för inhalationsbehandling. I stället föreslår myndigheten andra behandlingsalternativ.

– Vi vädjar även till patienter att inte hämta ut acetylcystein som lösning även om de har giltiga recept med flera uttag kvar, innan produktionen kommer i gång igen, säger Veronica Arthurson.

Motgift måste sättas in snabbt

Förgiftningar med paracetamol, ofta avsiktliga, är som Läkemedelsvärlden rapporterat sedan flera år ett växande problem.

Enligt Läkemedelsverket är Giftinformationscentralen nu inkopplad i över 2000 fall med paracetamolförgiftning per år.

Det är viktigt att sätta in behandling med motgiftet acetylcystein snabbt. Detta eftersom förgiftningen ofta är livshotande, och risken för bestående leverskador om patienten överlever är stor.