Sedan januari 2018 har sprututbytesmottagningen vid S:t Görans sjukhus i Stockholm delat ut cirka 2 600 doser naloxon till 657 opioidberoende patienter. Naloxon är en receptbelagd opioidantagonist som verkar på ett par minuter och upphäver verkningarna av opioider som exempelvis heroin och tramadol. Det fungerar därför som ett motgift vid opioidöverdoser.
Patienterna som får naloxon utbildas om tecken på begynnande överdos och hur de ska agera i en sådan situation.
Vid 453 tillfällen under de drygt 1,5 åren sedan starten har Stockholmspatienter använt läkemedlet i skarpt läge. Oftast har patienten gett naloxonet till en annan person som drabbats av en överdos.
– Utdelningen av naloxon räddar verkligen liv, säger infektions- och beroendeläkaren Martin Kåberg, medicinskt ansvarig på sprututbytesmottagningen i Stockholm.
Exakt hur många liv som räddats går dock inte att säga eftersom ingen vet hur många av de 453 överdoserna som utan naloxon skulle ha lett till döden.
– Men även att häva icke dödliga överdoser med naloxon är värdefullt eftersom det kan förhindra allvarliga skador som överdosen annars kan orsaka, exempelvis hjärn- och nervskador, säger Martin Kåberg.
Fler rapporter
En annan del av landet som var tidigt ute var Skåne. I juni 2018 startade det treåriga naloxonprojektet i Region Skåne. Här delas naloxon kostnadsfritt ut på samtliga beroendemottagningar och sprutbytesmottagningar och når på så sätt patienter i hela regionen.
Liksom i Stockholm utbildas också patienterna för att kunna använda naloxonet korrekt. Under det första året delade de skånska mottagningarna ut drygt 2 000 doser. I minst 86 fall användes under denna period naloxonet för att häva en överdos.
– Målsättningen är att alla patienter som vill och kan ska ha naloxon och att de och deras omgivning ska kunna använda det, säger forskningssjuksköterskan Katja Troberg, en av projektledarna i Region Skånes naloxonprojekt.
Även Beroendecentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala började dela ut naloxon sommaren 2018. Därifrån rapporteras också om att dödsfall kunnat förebyggas.
Ska minska narkotikadödligheten
Sedan januari i fjol finns naloxon för enskilt bruk tillgängligt i Sverige. Först ut var läkemedlet Prenoxad för intramuskulära injektioner. I maj 2018 kom den mer lättanvända nässprayen Nyxoid.
Flera myndigheter har, som Läkemedelsvärlden rapporterat, de senaste åren haft regeringens uppdrag att på olika sätt försöka minska den internationellt sett höga svenska narkotikadödligheten.
Som ett led i detta föreslog Läkemedelsverket och Socialstyrelsen tre regeländringar för att öka användningen av naloxon. Dessa trädde successivt i kraft i fjol. Det blev då möjligt att dela ut naloxon direkt på en mottagning, räddningspersonal fick tillstånd att ge naloxon i väntan på ambulans och sjuksköterskor fick rätt att förskriva naloxon.
I januari i år kunde Läkemedelsvärlden sedan berätta att Socialstyrelsens uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende innehöll en ny stark rekommendation, nämligen att hälso- och sjukvården i hela landet bör erbjuda naloxonprogram. Det vill säga program som kombinerar utdelning av naloxon till personer som riskerar opioidöverdos med utbildning.
Socialstyrelsen gav denna rekommendation högsta prioritet.
Jämlik tillgång dröjer
Det ser dock ut att dröja ett tag till innan alla med opioidberoende i vårt land har samma tillgång till naloxon. Naloxonprogrammen i Stockholm, Skåne och Uppsala har hittills fått sällskap av program vid mottagningar i bland andra Östergötland, Kalmar län och Blekinge. På andra håll har en planering startat. Enligt en rundringning som Dagens eko gjort har nio regioner fått i gång ett naloxonprogram och sju regioner har påbörjat arbetet. Fyra regioner har enligt Dagens eko ännu inte inlett någon planering för utdelning av naloxon.
– Vi har ingen heltäckande bild av vilket genomslag vår rekommendation hittills har haft, säger Stefan Brené, utredare vid Socialstyrelsen.
– Vi planerar dock att dra i gång en utvärdering av de nationella riktlinjerna och då kommer rekommendationen om naloxon att ingå. Jag hoppas att utvärderingen kan komma i gång i år.
Martin Kåberg vid sprututbytesmottagningen i Stockholm tror för sin del att Socialstyrelsens ställningstagande har en pådrivande effekt på andra regioner. Något som han välkomnar.
– Många fler dödsfall kan förebyggas och det är viktigt, säger han.
– Samtidigt får inte naloxon bli det enda fokuset för naloxon hjälper inte mot beroendet. Vi behöver också en mer välfungerande beroendevård.
Uppdaterat 16 augusti 2019