Immunterapi gav lovande resultat vid sällsynt cancer
En T-cell angriper en cancercell. Ill: Istock

Immunterapi gav lovande resultat vid sällsynt cancer

PD1-hämmaren pembrolizumab förlängde överlevnaden hos patienter med hudcancern merkelcellscarcinom.

12 feb 2019, kl 11:45
0

Immunterapi med PD1-hämmaren pembrolizumab (Keytruda) prövades i en öppen, icke randomiserad fas II-studie med 50 patienter med den sällsynta hudcancern merkelcellscarcinom. Studien har publicerats i Journal of Clinical Oncology.

Merkelcellscarcinom är en aggressiv form av hudcancer med hög dödlighet. Riskfaktorer är ljus hudtyp, solexponering, hög ålder och nedsatt immunförsvar. Merkelcellscarcinom har på grund av våra solvanor ökat på senare år på samma sätt som annan hudcancer.

I den aktuella studien samarbetade forskare vid 13 amerikanska centra. Studien leddes av forskare vid Bloomberg-Kimmel institute for cancer immunotherapy tillsammans med kollegor vid the Fred Hutchinson cancer research center.

De 50 patienterna i studien hade spridd sjukdom eller förnyad tumörtillväxt på stället där en tumör opererats bort (lokalt återfall). De fick pembrolizumab som första linjens behandling. Hos över hälften (56 procent) gav immunterapin ett långvarigt behandlingssvar. Hos 12 patienter försvann tumören helt. Nära 70 procent av patienterna i studien levde fortfarande efter två år. I vanliga fall ligger den genomsnittliga överlevnaden vid merkelcellscarcinom med spridning i kroppen på omkring ett halvår.

Cirka fyra femtedelar av alla fall av Merkelcellscarcinom orsakas av ett virus. Behandlingen med pembrolizumab var effektiv vid både virusorsakad och icke virusorsakad sjukdom.

– Det här är en tidig studie av immunterapi som första linjens behandling vid merkelcellscarcinom och behandlingen visade sig mer effektiv än vad som vanligtvis är fallet med traditionell behandling med exempelvis kemoterapi, sade forskaren Suzanne Topalian vid Bloomberg-Kimmel institute, en av dem som ledde studien, i samband med att den publicerades.

– Immunterapi kan vara en effektiv behandling för dessa patienter som tidigare hade få behandlingsmöjligheter.

Pembrolizumab är en antikropp av typen PD1-hämmare som blockerar en mekanism som tumörer använder för att försvara sig mot kroppens immunsystem. På så vis återaktiveras immunsystemets T-celler och kan angripa tumören.

De upptäckter som ledde fram till utvecklingen av PD1-hämmare och PD-L1-hämmare  belönades 2018 med nobelpriset i medicin. Liksom andra läkemedel i gruppen är pembrolizumab under namnet Keytruda godkänt för flera olika cancertillstånd och prövas i forskning för ytterligare grupper av cancerpatienter.

På basis av resultaten av den aktuella fas II-studien gav den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA nyligen Keytruda ett accelererat godkännande för behandling av patienter med merkelcellscarcinom med spridd sjukdom eller lokalt återfall.

Läkemedlet ges som intravenösa infusioner var tredje vecka. Patienterna i studien fick behandling i upp till två år. De vanligaste biverkningarna var trötthet, muskelsmärta, nedsatt aptit, hudutslag, diarré, illamående, klåda, feber, hosta, andnöd, förstoppning och buksmärta. Ett behandlingsrelaterat dödsfall inträffade.