Mindre pappersarbete med ny etikprövningsmyndighet

Mindre pappersarbete med ny etikprövningsmyndighet

Från och med årsskiftet ansöks etikprövning om hos den nya Etikprövningsmyndigheten, och enbart digitalt.

21 dec 2018, kl 09:41
0

Annons

Johan Modin. Foto: Sverker Johansson.

Det har sedan tidigare stått klart att de regionala etikprövningsnämnderna läggs ner vid årsskiftet. I stället tar den nya Etikprövningsnämnden över ansvaret för etiska prövningar av forskning på människor.

Myndigheten placeras i Uppsala och ska ledas av Johan Modin. Han har tidigare arbetat som domare i Uppsala tingsrätt samt vid den regionala etikprövningsnämnden i Uppsala.

– Nämnderna har utvecklat olika sätt att arbeta och det har i vissa fall lett till olikheter i bedömningarna. Nu får vi förutsättningar att tillsammans utveckla och förbättra prövningen i hela landet och göra den mer enhetlig, säger Johan Modin i ett pressmeddelande.

De cirka 500 ledamöterna och experterna i de regionala etikprövningsnämnderna i landet kommer att fortsätta göra prövningarna när den nya Etikprövningsmyndigheten tar över ansvaret. Däremot kommer arbete att fördelas mer jämnt över ledamöterna.

En stor, och av många forskare välkommen förändring, är att etikansökningar till den nya myndigheten inte ska skickas in i pappersform, som i dag, utan digitalt. Enligt nuvarande regler måste varje ansökan, som i sig består av ett antal sidor, skickas in i 17 kopior till de granskande ledamöterna – något som innebär mängder av dokument.

De digitala ansökningarna kommer att göras i systemet Prisma, som många forskare redan i dag använder vid ansökningar om forskningsmedel. Utformningen av det elektroniska ansökningsformuläret ska också göra det tydligare för den som söker vilka uppgifter som myndigheten behöver för att kunna behandla ansökan.

– Redan på detta sätt kommer övergången till elektronisk handläggning höja kvaliteten på ansökningarna och skapa bättre förutsättningar för en snabb och bra handläggning. Det innebär också att vi kommer kunna lägga ännu mer kraft på de etiska frågeställningarna, säger Johan Modin.

I dag görs cirka 600 etiska prövningar av forskning på människor varje år. De flesta gäller medicinsk forskning, men Johan Modin tror att ansökningarna från andra områden, som samhällsvetenskap och humaniora, kommer att bli fler.

– Med den uppmärksamhet som forskningsetik har fått på senare tid tror vi att fler kommer att ansöka om prövning i framtiden.

Krav på etikprövning gäller inte bara för medicinska experiment på försökspersoner utan också om människor i forskningssyfte ska utsättas för annan fysisk eller psykisk påverkan. Etikprövning krävs också vid arbete med vävnadsprover från avlidna eller levande personer eller vid behandling av känsliga personuppgifter.

Från och med den 1 januari 2019 tar den nya Etikprövningsmyndigheten över ansvaret för etikprövning av forskning.

Vid årsskiftet träder också den nya etikprövningslagen i kraft. Den innebär bland annat en höjning av maxstraffet på nuvarande från 6 månaders fängelse till fängelse i två år för den som uppsåtligen bryter mot lagen.