Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har utrett en lex Maria-anmälan om allvarlig vårdskada från Västra Götalandsregionen.
Den drabbade var en patient som tidigare i år kom till Södra Älvsborgs sjukhus för att operera bort hemorrojder. Planen var att operationen skulle ske som dagkirurgi så att patienten kunde gå hem samma dag. Men så blev det inte.
När patienten hade sövts inför operationen skulle kirurgen lokalbedöva runt ändtarmsöppningen. Den dos som förbereddes var den som vanligen används av det aktuella lokalbedövningsmedlet, Ropivacain. Narkossköterskan ifrågasatte ändå om inte dosen var för hög med tanke på att patienten bara vägde 45 kg. Kirurgen ansåg dock inte att det var något problem utan lade lokalbedövningen.
På grund av att hemorrojderna var stora blev sårytorna stora. Kirurgen tyckte därför mot slutet av operationen att det behövdes mer lokalbedövning och bad om en ny dos, lika stor som den första.
Denna gång var det operationssköterskan som reagerade och påpekade att patienten redan fått den mängd lokalbedövning som brukar ges vid denna typ av ingrepp. Kirurgen gav ändå den nya dosen.
Patienten hade då i förhållande till sin låga kroppsvikt fått en dos som var nästan dubbelt så stor som den skulle ha varit enligt rutinerna på sjukhusets anestesiklinik.
Patienten väcktes efter operationen ur narkosen, men var inte kontaktbar utan verkade förvirrad, hade svårt att andas och hade ryckningar och krampaktiga rörelser. En narkosläkare konstaterade att patienten fått en toxisk reaktion på lokalbedövningen och satte in behandling.
Reaktionen kunde så småningom hävas, men på grund av risk för cirkulationskollaps flyttades patienten till intensivvårdsavdelningen på länssjukhuset. Efter nästan ett dygn där och ytterligare ett dygn på en annan vårdavdelning kunde patienten skrivas ut.
Sjukhuset har gjort en händelseanalys och hittat en rad brister som gäller utbildning och kompetens om lokalbedövning, rutiner för lokalbedövning samt kommunikationen mellan medarbetarna i operationsrummet. Nya rutiner har införts och utbildningar har genomförts för att förebygga en upprepning. Ivo anser att sjukhuset har uppfyllt sitt ansvar och avslutar ärendet utan vidare åtgärder.
Den läkare som var ansvarig för felbehandlingen var avstängd under utredningen. Västra Götalandsregionen har i enlighet med patientsäkerhetslagen anmält läkaren till Ivo eftersom denna anses kunna utgöra en fara för patientsäkerheten. Detta ärende utreder Ivo separat.