Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att de subkutana TNF-hämmarna Amgevita, Imraldi, Hulio och Hyrimoz ska ingå i högkostnadsskyddet för alla godkända användningsområden. Alla fyra är biosimilarer till originalläkemedlet Humira och innehåller den aktiva substansen adalimumab. Även Humira, vars subvention tidigare var begränsad, ingår nu i högkostnadsskyddet med generell subvention. Besluten gäller från och med den 1 december 2018.
Adalimumab är godkänt för behandling av ett flertal autoimmuna inflammatoriska sjukdomar, bland andra reumatoid artrit, axial spondylartrit, psoriasisartrit, psoriasis, ulcerös kolit och Crohns sjukdom.
Den svenska marknaden för subkutana TNF-hämmare motsvarar för närvarande cirka 2,4 miljarder kronor per år. TLV har i flera år arbetat tillsammans med vårdgivare och läkemedelsföretag för att påverka prisbilden. Priserna har, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, förhandlats om i takt med att nya indikationer och biosimilarer har tillkommit.
Det nu aktuella beslutet är ett resultat av överläggningar mellan TLV, landstingen och läkemedelsföretagen. Förhandlingarna har lett till att flera företag har sänkt priserna på sina produkter. Dessutom har landstingen och respektive företag tecknat sidoöverenskommelser om de nya produkterna Amgevita, Imraldi, Hulio och Hyrimoz.
Prissänkningar och sidoöverenskommelser gör att behandlingskostnaden kommer att sänkas, vilket öppnat vägen för subventionsbeslutet.
– I och med de nya sidoöverenskommelserna och prissänkningarna kommer betydande belopp frigöras och fler patienter behandlas, vilket är glädjande, säger Ann Einerth, enhetschef på TLV, i ett pressmeddelande.
TNF-hämmarna Benepali, Enbrel och Erelzi, alla med den aktiva substansen etanercept, ingår sedan tidigare i högkostnadsskyddet.