Efter sex år läggs e-hälsoprojektet ”Hälsa för mig” ner, rapporterar Dagens Nyheter. Tidningen har granskat utvecklingen av projektet och skriver i en artikel, publicerad både i papperstidningen och på webben, om hur projektet som försenats vid flera tillfällen, nu begravs.
– Nej, ”Hälsa för mig” i dess ursprungliga utformning kommer inte att öppna, på det sätt som det upphandlades 2013, säger Carl Jarnling, projektansvarig för “Hälsa för mig” på E-hälsomyndigheten, till DN.
Uppgifterna bekräftas också av information på E-hälsomyndighetens hemsida.
Tanken med ”Hälsa för mig” var att det skulle fungera som ett personligt hälsokonto där alla som ville skulle kunna samla uppgifter från sjukvården, hälsoappar och andra källor, liksom hälsouppgifter om sina barn. Man skulle själv kunna bestämma om och vem man ville dela sina uppgifter med.
Projektet presenterades första gången 2012 av den dåvarande socialministern Göran Hägglund med ambitionen att det skulle vara lanserat ett par år senare. Det då statliga företaget Apotekens service AB fick uppdraget att leda projektet. När företaget ombildades till E-hälsomyndigheten i januari 2014 följde uppdraget med.
Utvecklingen av ”Hälsa för mig” har dock försenats ett antal gånger, bland annat på grund av en tillsyn som Datainspektionen inledde av projektet 2016. I sin rapport kritiserades projektet hårt och det slogs bland annat fast att sättet att dela information på stred mot lagen och att E-hälsomyndigheten därmed hade försökt undslippa sitt personuppgiftsansvar, enligt DN.
Projektet stoppades därefter och E-hälsomyndigheten överklagade Datainspektionens beslut till Förvaltningsrätten. Rätten gick dock på Datainspektionens linje och ingen ytterligare överklagan har därefter gjorts.
Enligt uppgifterna i DN undersöker nu E-hälsomyndigheten om om någon del av “Hälsa för mig” kan räddas i separata projekt.
Totalt har projektet hittills kostat 140,8 miljoner kronor, uppger DN.