En liten ljudvibrator som sätts bakom patientens öra kan användas för att ta reda på den bakomliggande orsaken till yrsel. Tekniken har tagits fram vid Chalmers i Göteborg som presenterar resultat av en pilotstudie i tidskriften Medical Devices: Evidence and Research.
Chalmersforskarna arbetar med att ta fram en metod för yrseldiagnostik som är säkrare och behagligare för patienten än dagens undersökningsmetoder. Hälften av alla över 65 år lider av yrsel och i ungefär hälften av fallen är orsaken en sjukdom i balansorganen. Balanssinnet är nära förbundet med hörseln, vilket utnyttjas vid diagnostiken. I dag görs ofta ett test där man använder höga ljud som påverkar balansorganet i innerörat och ger muskelsammandragningar i hals- och ögonmuskler. Denna metod kan ibland vara smärtsam och innebär en risk för hörselskador.
Den nya undersökningsmetoden bygger på att ljudvågor från den lilla vibratorn bakom patientens öra omvandlas till vibrationer i skallbenet. Vibrationerna stimulerar balansorganet inne i örat på motsvarande sätt som när ljud går den vanliga vägen genom hörselgången. Vibratorn är optimerad för att ge en tillräckligt hög ljudnivå vid så låga frekvenser som 250 Hz.
– Tack vare benledningstekniken kan ljudnivåerna som patienterna utsätts för minimeras. Det som närmast kan låta som en kulspruta i öronen upplevs nu istället betydligt mer behagligt. Den nya ljudvibratorn ger en maximal hörselnivå på 75 decibel och undersökningen kan ske vid hela 40 decibel lägre nivå än dagens metod. Det finns då ingen risk att undersökningen i sig orsakar hörselskador, säger Karl-Johan Fredén Jansson, en av forskarna bakom den nya metoden i ett pressmeddelande.
Till fördelarna hör enligt Chalmersforskarna också att ljudvibratorn ger säkrare mätresultat för barn och att även patienter som har mekaniskt nedsatt hörselfunktion, till följd av kroniska öroninflammationer eller medfödda missbildningar i hörselgång och mellanöra, kan få en diagnos för sin yrsel.
Efter den avslutade pilotstudien är nu nästa steg en patientstudie i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där 30 friska och normalhörande deltagare ingår.