PARP-hämmare är en relativt ny och växande grupp av läkemedel mot cancer. PARP är en förkortning för enzymet poly ADP ribose polymeras, som alltså hämmas av läkemedlen i den nya gruppen. Två PARP-hämmare finns på marknaden, godkända för behandling av genetiskt kopplad äggstockscancer. Forskning och utveckling pågår med målet att få fram denna typ av läkemedel mot fler typer av cancer.
Samtidigt har nu forskare vid University of Pennsylvania, USA, upptäckt nya möjliga användningsområden för PARP-hämmare. Forskarna har i tidiga laboratoriestudier kunnat se att PARP-hämmare kan förhindra sjukdomsprocesser som spelar en viktig roll vid vissa mycket allvarliga sjukdomar i hjärnan, bland andra ALS och frontallobsdemens. Forskarna presenterar sina fynd i en artikel i Molecular Cell.
Vid såväl ALS som frontallobsdemens saknas i dag behandlingar som kan bromsa eller stoppa sjukdomsutvecklingen. Vid båda sjukdomarna spelar onormala anhopningar av en skadlig form av proteinet TDP-43 en central roll i sjukdomsprocessen som skadar hjärncellerna. Genom molekylära studier med hjälp av cellkulturer i provrör har forskarna vid Pennsylvania University sett att PARP-hämmare kan förhindra denna skadliga TDT-43-anhopning.
– Vi hoppas att de PARP-hämmare vi testat ska kunna vidareutvecklas och i framtiden bli värdefulla behandlingar för hjärnsjukdomar, säger Edward Gomes, en av forskarna i teamet bakom studien i en kommentar i samband med publiceringen.