Utvecklar läkemedel för fattiga länder

Utvecklar läkemedel för fattiga länder

Ett nytt institut finansierat av Gates-stiftelsen ska vidareutveckla projekt inom bland annat malaria och tuberkulos som akademin och industrin inte tagit vidare.

8 jun 2018, kl 11:00
0

Forskningsinstitutet som finansieras med 273 miljoner dollar, motsvarande nästan 200 miljarder kronor, under de första fyra åren ska fokusera på att utveckla läkemedel och medicinteknik för fattiga människor i medel- och utvecklingsländer.

Bill och Melinda Gates research institute såg formellt dagens ljus i början av året, men presenterades offentligt i går torsdag vid en bioteknikkonferens i Boston. Som namnet antyder är det en avknoppning från Bill och Melinda Gates-stiftelse, som också finansierar forskningsinstitutet.

Fokus för verksamheten, som är icke vinstdrivande, är att ta fram läkemedel och produkter för sjukdomar som huvudsakligen drabbar fattiga människor i medel- och utvecklingsländer. I ett första skede är siktet inställt på malaria, tuberkulos och mag-tarmsjukdomar.

Forskningsinstitutet ska inte utveckla egna läkemedel utan vidareutveckla projekt från akademin och industrin som av olika anledningar inte utvecklats till färdiga produkter. Tanken är att utveckla projekten fram till proof of concept och att kommersiella aktörer, utan kostnad, sedan ska ta över och ta produkterna till marknaden.

Förutsättningen är att produkterna görs tillgängliga till rimliga priser i den volym som krävs och inom rimlig tid.

Forskningsinstitutet är i dagsläget beläget Cambridge i USA och leds av Penny Heaton, som tidigare var chef för vaccinutvecklingen inom Gates-stiftelsens globala hälsoprogram.

I en intervju med nyhetssajten Stat News beskriver hon hur forskningsinstitutet börjat titta på hur bekämpningen av malaria kan bli bättre. Bland annat undersöker man om dagens malariabehandlingar kan kompletteras med en extra injektion med monoklonala antikroppar för att förlänga skyddet som nuvarande läkemedel ger.

Man undersöker också om en booster-dos av det tuberkulosvaccin som finns, men vars effekt avtar med tiden, kan minska spridningen av sjukdomen.

Forskningsinstitutet beräknas ha omkring 120 anställda inom tre år.