”Läkemedelsverkets analys behöver fördjupas”

”Läkemedelsverkets analys behöver fördjupas”

Apoteksföreningens vd Johan Wallér ger trots beskedet inte upp tankarna på ett farmaceutsortiment.

5 apr 2018, kl 10:56
0

Annons

Johan Wallér, vd Sveriges Apoteksförening.

Att Läkemedelsverket precis har dragit slutsatsen att det inte finns något behov av en ny läkemedelskategori, som ett farmaceutsortiment skulle innebära, är inte något som får Johan Wallér, vd på Apoteksföreningen, att på något sätt kasta in handduken i arbetet med ett framtida farmaceutsortiment på apoteken.

–  Det är ingen hemlighet att det i Sverige finns en god tillgänglighet till receptfria läkemedel, säger han. Att dra slutsatser efter att jämfört tillgången på receptfria läkemedel med andra länder är att ta beslut på en lite för grund analys.

Johan Wallér påpekar att läkemedel ”inte är statiska”.

– Läkemedel som tidigare bara funnits på sjukhus kan komma i nya beredningsformer och plötsligt bli tillgängliga på ett helt annat sätt. Andra läkemedel som har funnits i detaljhandeln kan dras tillbaka när man upptäcker risker, säger han, och nämner paracetamol som ett exempel.

– Eftersom läkemedel kan röra sig över hela skalan, från sjukhus till bensinmack om jag får uttrycka mig så, så är det bra att ha många olika verktyg att välja mellan för en ökad patientsäkerhet.

Johan Wallér menar att ett farmaceutsortiment på så sätt skulle höja patientsäkerhet och enkelheten för apotekskunder.

– Nyligen har till exempel Storbritannien beslutat att Viagra ska bli receptfritt men bara säljas på apotek efter särskild rådgivning från farmaceut. Det är ett bra exempel på hur man kan öka tillgängligheten till ett läkemedel på ett säkert sätt.

Menar du att Läkemedelsverket inte har gjort en bra analys?
– Man behöver titta mer ingående på hur det ser ut specifikt i Sverige, inte bara jämföra med andra länder och dra enkla slutsatser, säger han. Men de hade ett kartläggningsuppdrag som begränsade sig till det. Deras kartläggning öppnar upp för en fortsatt analys om hur vi kan införa ett farmaceutsortiment i Sverige.

Så det här får dig inte att ge upp?
– Nej, absolut inte. Vi är inte förvånade över den här kartläggningen. Nu tar vi nästa steg och ser hur vi kan tillämpa kunskapen som den ger för att säkra en bra och säker läkemedelsanvändning.