Överprissättning av sköldkörtelhormon

Överprissättning av sköldkörtelhormon

Bolaget har med en chockhöjning av priset missbrukat sin marknadsställning, anser brittiska konkurrensverket.

23 nov 2017, kl 08:48
0

Annons

Läkemedlet som denna gång är aktuellt för misstankar om prisfixning är liotyronin, en syntetisk variant av sköldkörtelhormonet T3, som behandlar hypotyreos. Det kanadensiska företaget Concordia som i Storbritannien säljer läkemedlet till den offentliga sjukvården NHS har de senaste tio åren höjt priset med närmare 6000 procent. År 2007 låg priset på knappt fem pund, år 2017 kostar det över 250 pund.

Det har resulterat i att NHS förra året spenderade 34 miljoner pund på bara liotyronin, jämfört med cirka 600 000 pund elva år tidigare. Prishöjningen började i samband med en så kallad de-branding, efter att patentet gått ut. Bolaget har kommenterat anklagelsen med att konkurrenslagstiftningen har följts.

Det brittiska konkurrensverket, UK Competition and Markets Authority, CMA, har startat ett antal utredningar mot bolag som de menar har kringgått lagstiftningen och på så vis kunnat chockhöja priserna på i många fall livsnödvändiga läkemedel. Just nu driver de sju ärenden, rapporterar BBC.

För ett knappt år sedan bötfällde CMA storbolaget Pfizer med rekordhöga 84,2 miljoner pund för att ha brutit mot konkurrenslagstiftningen, som Läkemedelsvärlden.se då skrev om. Pfizer dömdes för att ha missbrukat sin dominans på marknaden genom att ta överpris på ett epilepsiläkemedel, fenytoinnatrium.

I mars i år dömde CMA samma bolag som nu är aktuellt, Concordia, för att i samarbete med Actavis UK ha gjort en olaglig överenskommelse för att kunna sälja hydrokortisontabletter, ett livsnödvändigt läkemedel vid binjurebarksinsufficiens, till ett pris som var 12 000 procent högre än tidigare.