”Har plockat poängstöd de senaste dagarna”
Ny lämnar EMA lokalerna på Canary Wharf i London. Myndigheten kommer dock fortfarande att behöva hyra för dem i 20 år till.

”Har plockat poängstöd de senaste dagarna”

Ambassadör Christer Asp är hoppfull inför måndagens omröstning i Bryssel om det nya värdlandet för EMA.

17 nov 2017, kl 09:24
0

Annons

Ambassadör Christer Asp. Foto: Sara Heyman.

På måndag är den stora dagen för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s framtid. Då ska det avgöras vilket land som ska bli dess nya värdland, när Storbritannien nu lämnar EU. Även den geografiska framtiden för bankunionen, EBA, som idag också ligger i London, ska avgöras.

Det är också dagen då det ska visa sig om de månader av intensivt arbete och resande som ambassadör Christer Asp, som leder det svenska EMA-sekretariatet, har burit frukt.

– Vi är hoppfulla, säger Christer Asp. Vi tycker att den svenska kandidaturen har gått bra. Vi har plockat poängstöd från flera huvudstäder de senaste dagarna.

Vad innebär det att ni har plockat poängstöd?
– Vi har fått bekräftelse från olika länder att de kommer ge sitt stöd till oss.

Christer Asp sammanfattar läget de sista dagarna inför omröstningen med att det bland västländerna är Milano, Köpenhamn, Amsterdam, Wien och Aten som är de starkaste kandidaterna vid sidan av Stockholm.

– Sen handlar det om hur mycket stöd Bratislava kan mobilisera från östländerna, säger han. Wien ansöker dessutom om båda myndigheterna, och man kan bara få en.

Trots att Sverige och Christer Asp tidigt uttalade att man hoppades på en transparent kandidatur- och beslutsprocess utan politisk kohandel, har det varit intensiva förhandlingar om ländernas röster de senaste dagarna.

– Röstbyte har alla länder ägnat sig åt, kommenterar Christer Asp, som har ett yrkeslivs erfarenhet av diplomatiskt arbete bakom sig, oberört. Vi har gjort överenskommelser med flera länder. Om ni röstar på oss så röstar vi på er. Vi har vetat hela tiden att röstbyte kommer ske.

Omröstningen är tänkt att börja efter lunchtid, omkring klockan 14.30 på måndag. Det en procedur i tre steg där alla länder i första omgången får fördela tre, två och ett poäng på de kandiderande länderna. Den som röstar för Sveriges del är EU-minister Ann Linde.

Christer Asp kommer att finnas vid Ann Lindes sida. Om Sverige går vidare från första omgången får han ett svettigt arbetspass – då gäller det att vinna över så många länders representanter som möjligt för att få dem att rösta på Sverige i omgång två. I den får varje land endast lämna en röst.

I en tredje och sista omgång går de två länder som har högst poäng vidare. Alltihop, inklusive omröstningen för bankmyndigheten, är tänkt att vara klart vid 20.30.

– Det är naturligtvis mycket osäkra tider, konstaterar Christer Asp lugnt.