Regeringen kritiserar hanteringen av EMA
Ny lämnar EMA lokalerna på Canary Wharf i London. Myndigheten kommer dock fortfarande att behöva hyra för dem i 20 år till.

Regeringen kritiserar hanteringen av EMA

I ett öppet brev till EU-kommissionen riktar regeringen skarp kritik mot utvärderingen av EMA-kandidaterna.

13 okt 2017, kl 17:01
0

Annons

– Vi är starkt oense med de icke objektiva kriterierna inom budprocessen för EMA, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

Tillsammans med EU- och handelsminister Ann Linde (S), riktar Annika Strandhäll starkt kritik mot EU-kommissionens utvärdering av det svenska anbudet för att ta över den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

I ett öppet brev till EU-kommissionens generalsekreterare Alexander Italianer skriver de båda ministrarna att ”visserligen är kommissionens sammantagna bedömning av Sveriges anbud korrekt, men att man misstolkat och utelämnat delar av det”.

– Denna process måste ha ett mål och inget annat; patientsäkerhet för mer än 500 miljoner människor som bor i EU. Det måste vara normerna för EU:s bedömning och medlemsstaternas omröstning och inget annat, säger Annika Strandhäll.

I kommissionens utvärdering, som offentliggjordes den 30 september, framgår att kommissionen inte anser att de tekniska kraven är uppfyllda i det svenska anbudet. Det rör sig bland annat om teknisk infrastruktur och nödvändiga konferenslokaler men också om att Sverige inte angett någon detaljerad plan för hur en eventuell flytt ska gå till.

I brevet till Alexander Italinier beskriver Strandhäll och Linde dessa delar av kandidaturen, som de menar mer än väl uppfyller EU:s uppställda krav. Å den svenska regeringens vägnar uttrycker de förhoppning och förväntan på att kommissionen i fortsättningen tar hänsyn till ”de korrekta och verifierbara fakta” som finns i Sveriges anbud.

– Detta (beslutet om EMA, reds. anm.) är det första gemensamma beslutet för EU 27 efter den brittiska folkomröstningen om utträde från EU. Det är därför viktigt att både processen och besluten är rättvisa och objektiva, säger Ann Linde.