I sjutton år har det funnits pneumocockvaccin, sedan Pfizers Prevnar godkändes år 2000. Sedan 2009 finns även Synflorix, som utvecklats och säljs av Glaxosmithkline, GSK. Men fortfarande har en tredjedel av världens länder inte kunnat introducera de livräddande vaccinen i sina barnvaccinationsprogram, till stor del på grund av höga priser.
Trots att det finns vaccin, fortsätter därför lunginflammation att vara en av de största orsakerna till barnadödlighet i världen. En liknande bild gäller för humant papillomvirus, hpv, där också två stora företag, GSK och MSD, har tagit fram vaccin.
Vaccinationsorganisationen Gavi, Global alliance for vaccines and immunization, som bistår många fattiga länder med vacciner, har bland annat genom avtal med GSK fått köpa Synflorix till rabatterat pris. Men det hjälper inte exempelvis medelinkomstländer, som inte får hjälp från Gavi utan måste klara sin hälso- och sjukvård med egna budgetar.
Många av medelinkomstländerna, där till exempel Brasilien, Irak och Rumänien ingår, har inte haft råd att introducera nya vacciner. Där ses även en oroande nedgång i den totala vaccintäckningsgraden. Det berättar Kate Elder, Vaccines policy advisor på Läkare utan gränser, som medverkade vid ett seminarium som svenska Läkare utan gränser anordnade i veckan.
Vid seminariet medverkade även Dag Larsson från Lif, de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation i Sverige. Han konstaterade att marknaden för vaccin inte är någon perfekt marknad där konkurrensen fungerar väl, men han påpekade också svårigheterna för företag som arbetar med att utveckla vaccin – både med att göra tillförlitliga prognoser för behovet och att kalkylera riskerna med att utveckla produkter som i slutändan kanske inte blir godkända.
Läkare utan gränser lanserade 2015 kampanjen A fair shot för att försöka få ner priserna på nya vacciner. Nyligen publicerade de en rapport om vaccinpriser och hur patenten påverkar tillgången till nya vaccin i världen.
I rapporten listar Läkare utan gränser åtgärder som länder, organisationer och företag kan göra för att komma över barriärerna som patent innebär för tillgängliggörandet av vaccin för stora delar av världens befolkning. En viktig del är exempelvis att göra processerna kring patent mer transparenta, och göra handlingar och dokument som rör patent tillgängliga.
Läkare utan gränser uppmanar också de företag som sitter på patent att vara transparenta med både sin prissättning och sina patent, att inte missbruka patentlagstiftningen och att träffa transparenta licensavtal utan att kräva omåttliga royaltyavgifter som försvårar möjligheterna att nå stora områden med licensierade vacciner.