Ytterligare landsting inför vaccin mot rotavirus
Vaccinet ges som droppar i munnen.

Ytterligare landsting inför vaccin mot rotavirus

I väntan på regeringsbeslut om rotavaccin till alla barn inför nu Värmland som femte landsting rotavaccination.

21 jun 2017, kl 12:06
0

Annons

Från och med i höst kommer alla spädbarn i Värmlands län att kostnadsfritt erbjudas rotavaccin, efter ett beslut i landstingsstyrelsen tidigare i veckan.

– Samhället kommer att vinna på att färre barn insjuknar, men framför allt kan vi lindra och minska lidandet för barn och familjer, säger Fredrik Larsson, landstingsstyrelsens ordförande i Värmland, i ett pressmeddelande.

Samtidigt bereds frågan om att lägga till vaccin mot rotavirus i det allmänna barnvaccinationsprogrammet på regeringskansliet.

Tidigare i våras lämnade Folkhälsomyndigheten ett underlag till regeringen där man rekommenderar ett nationellt införande av vaccinet efter att ha utrett vaccinets säkerhet, effektivitet och kostnadseffektivitet i den aktuella målgruppen.

Frågan har därefter varit ute på remiss och bland annat SKL och SBU ställer sig positiva till att inkludera rotavaccin i barnvaccinationsprogrammet. Riksrevisionen anser däremot att det är oklart varför just rotavirusvaccin är prioriterat och ifrågasätter varifrån initiativet kommer.

”Allmänhetens acceptans för vacciner i allmänhet kan påverkas om det visar sig att beslut om att införa ett vaccin skett utifrån felaktiga principer eller otillbörlig påverkan …”, skriver Riksrevisionen, och hänvisar till sin egen rapport ”Säkra och effektiva läkemedel – hur hanterar staten läkemedelsindustrins inflytande” som kom förra året. I den riktades skarp kritik mot bland annat Läkemedelsverkets arbete som enligt Riksrevisionen skedde i för nära samarbete med industrin. Läkemedelsverket motsatte sig kritiken, liksom senare också regeringen.

Rotavirus är den vanligaste orsaken till allvarlig mag-tarminfektion hos små barn och ungefär 30 000 barn om året blir sjuka och vårdas i hemmet. Cirka 2 100 barn under fem år kräver sjukhusvård och av dessa får 10 till 15 procent allvarliga komplikationer och 1 till 2 procent kräver intensivvård, enligt Folkhälsomyndigheten.