Den nytryckta broschyren “EMA – from London to the Stockholm-Uppsala region” finns på plats tillsammans med ett femtiotal personer på Apotekarsocietetens frukostmöte med rubriken EMA till Sverige – Vad händer och hur kan vi bidra?
Ambassadör Christer Asp som leder EMA-sekretariatet berättar om det konkreta arbete som just nu pågår.
– Vi har gjort den här broschyren och håller på att ta fram en webbsida, berättar han.
– I nästa steg handlar det om att påverka kommissionen när det gäller att ta fram kriterier som vi och EMA tycker är viktiga. Vi försöker också trycka på att en snabb process är mycket viktigt.
En av de saker som Christer Asp betonar är vikten av att listan med kriterier tas fram snabbt, och att man till varje pris bör undvika att fastna i kohandel och ovidkommande politiska argument när det gäller beslutet var EMA ska hamna. En transparent process skulle gynna Sverige, menar han, men även EMA.
– Vi hade hoppats kunnat sitta här nu och lusläsa kriterielistan, säger han. Det är beklagligt att den ännu inte finns.
Christer Asp säger att det kommer bli en uppförsbacke att få EMA till Sverige. Men, tillägger han, det är å andra sidan inte svårare för Sverige än för något anat land.
Vilka länder tror du blir de svåraste konkurrenterna?
– I slutändan tror jag det kommer handla om sex, sju länder, säger han. Danmark har en stark kandidatur, även Tyskland. Men de kanske satsar på att få bankmyndigheten istället. Sen har vi Italien, Nederländerna och Österrike. Vi ska nog också räkna in Irland.
Själv har han börjat resa runt. Imorgon styr han kosan mot Prag. Även länder som inte kandiderar tänker han alltså besöka.
– Efter hand kommer jag beta av EU:s alla huvudstäder, säger han.
Maria Lönn, processledare för regionala och lokala insatser på Länsstyrelsen i Stockholm, berättar om Länsstyrelsens arbete för att välkomna EMA till regionen och Hagastaden. Flera aktörer är inblandade, berättar hon, bland annat Stockholm Stad, Solna Stad, Uppsala kommun och universiteten.
Maria Lönn visar kartan: en nybyggnation i Hagastaden och de två komplexen Molekylen och Forskaren. Även en ytterligare byggnad för kontorslokaler finns möjlighet att bygga.
– Eftersom Hagastaden är så expansivt, kommer det i stort sett alltid att finnas en nybyggnation tillgänglig för EMA när de skulle behöva en, säger hon.
Maria Lönn menar att det som av flera påpekats som en svaghet, tillgången på bostäder, är en felaktighet. EMA-anställda är en resursstark grupp som är vana vid höga boendekostnader i London.
– Kommunerna har tittat på vilka fastighetsbolag som erbjuder nyproduktioner av bostäder vid de tillfällen som skulle vara aktuella, berättar hon.
– En dialog med fastighetsbolagen och en skarp bostadsförmedlingstjänst saknas i dagsläget, men inventering är gjord så vi vet att det kommer lösas, säger Maria Lönn.
Från Länsstyrelsen har man också sett till att informera aktörer i skolsektorn om att kandidaturen pågår. Hon nämner också möjligheten att starta en Europaskola.
Maria Lönn går vidare med att tala sig varm om regionens kommunikationsmöjligheter. Goda flygförbindelser finns med London för personer som kanske vill veckopendla. Tunnelbana ska finnas i Hagastaden, liksom stombussar.
– Vi i regionen skriker efter högkvalificerade personer, säger Maria Lönn, när hon talar om möjligheterna för medföljande att få jobb.
Utöver Christer Asp ingår två ytterligare personer i sekretariatet. Även life science-samordnaren Anders Lönnberg är knuten till arbetet.