I en studie vid Karolinska Institutet har forskare undersökt förekomsten av kronisk njursjukdom bland 1,3 miljoner stockholmare som sökt sjukvård genom att granska resultaten från kliniska laboratorier i länet.
De beräknar att cirka sex procent av stockholmarna hade sjukdomen.
Förekomst av äggvita i urinen, albuminuri, är ett bra och rekommenderat sätt för att upptäcka sjukdomen och för att få remiss till specialist. Men studien visar att många med påvisad albuminuri varken blev diagnosticerade eller remitterade. Bara en fjärdedel hade fått komma till en njurspecialist.
Kronisk njursjukdom är smygande, njurfunktionen försämras långsamt och symtomen är inte så tydliga. Men högt blodtryck, blodbrist och rubbningar i kalcium-fosfatbalansen är vanliga. I sen fas krävs dialys eller njurtransplantation för överlevnad. Upptäcks sjukdomen i tid finns bra behandlingsmöjligheter.
En del anser att kronisk njursjukdom borde räknas som ett folkhälsoproblem och en vissa experter förespråkar allmän screening. Forskarna i den här studien menar att, det i alla fall i Sverige, redan i dag pågår screening i stor skala inom sjukvården. Problemet, visar de i sin studie, är att det trots att frekventa mätningar av kreatinin är tillgängligt så är diagnosen kronisk njursjukdom oroväckande låg.
Studien som publiceras i Nephrology Dialysis and Transplantation har gjorts vid Karolinska Institutet i samarbete med Johns Hopkins i USA.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Vad menas med “rubbningar i kalciumfosfatbalansen”? Kan man mäta det, görs detta vid provtagning ( min man har hjärtsvikt). Blodbrist högt blodtryck har han. Min man ska på läkarbesök måndag 24/10. Han fått ont ryggslut och ben, orkar inte gå utan att få känningar?