Sjukvården hänger inte med i den digitala utvecklingen

Ofta har vi som individer svårt att greppa framtiden och föreställa oss hur det kommer att bli.Hade du för tio år sedan kunnat föreställa dig hur utvecklingen skulle ske fram till idag? I de flesta avseenden hade jag själv inte kunnat det. Och det blir inte lättare. Allt går bara snabbare och snabbare och de […]

30 jan 2012, kl 12:07
0

Annons

Ofta har vi som individer svårt att greppa framtiden och föreställa oss hur det kommer att bli.
Hade du för tio år sedan kunnat föreställa dig hur utvecklingen skulle ske fram till idag? I de flesta avseenden hade jag själv inte kunnat det. Och det blir inte lättare. Allt går bara snabbare och snabbare och de medicinska, tekniska och vetenskapliga avancemangen blir bara större och större.
Den växande tillgången på mobilt internet håller på att drastiskt förändra svensk sjukvård. Människor med smarta telefoner har tillgång till helt nya verktyg för att följa sin egen hälsa, både preventivt och kurativt.
Tack vare teknikutvecklingen kommer svensk sjukvård att kunna få tillgång till en massa ny information, teknologi och behandlingar om bara 5-10 år som idag känns som rena science fiction.
Det allvarliga i sammanhanget är att svensk sjukvård inte hänger med i den snabba utvecklingstakten. Landstingen kommer att bli omsprungna av entreprenörer, försäkringsbolag och individuella patienter som tröttnar på att inte få det som erbjuds patienter på andra ställen eller i andra länder; den senaste tekniken eller behandlingen på ett snabbt och smidigt sätt.

I mitt arbete med Specialen i detta nummer (sidorna 14-18) pratade jag med många intressanta människor och läste flera spännande artiklar och rapporter. Vad jag kom att förstå under arbetet är att de flesta svenska politiker och beslutsfattare har dålig koll på framtiden.
Det finns en ovilja att sätta sig in i frågan, vilket riskerar att den svenska landstingsdrivna sjukvården halkar efter i den digitala utvecklingen. Ett parallellt andra hälsosystem kommer att byggas upp, dit allt fler människor kommer att söka sig eftersom »den vanliga« sjukvården inte kan/vill/har råd att erbjuda det som medborgarna och skattebetalarna kräver och vill ha. Därför kommer olika försäkringslösningar att bli allt vanligare – för dem som kan betala för sig. Segregationen inom sjukvårdsområdet ökar och båda vårdinrättningar och vårdtagare kommer att delas in i A-lag och B-lag, beroende på vem som snabbt kan skaffa sig det senaste och vem som snällt får vänta i landstingets kö. Den medicinska turismen kommer skjuta fart och det kommer att bli allt vanligare att åka på semester till varmare länder, kombinerat med ett medicinskt ingrepp. Den nya teknikens webbaserade tjänster och öppna databaser med fri tillgång till all information kommer att göra det busenkelt att jämföra vårdkvalitet och operationsresultat mellan Borlänge och Bangkok, mellan Gällivare och Gambia.

Avslutningsvis är det glädjande att kunna bjuda in till ännu en »LmV tar pulsen på«. Måndag den 20 februari kommer Mats Olsson, framtidsstrateg på Kairos Future, till Wallingatan 26a i Stockholm. Jag intervjuade Mats till min artikel och han kommer att prata om den digitala dataexplosionen innan jag och publiken får möjlighet att ställa frågor till honom. Arrangemanget är gratis för dig som är betalande prenumerant och medlemmar i Apotekarsocieteten. Övriga får betala 150 kr, eller teckna en prenumeration. Läs mer på sidan 30.

Ta chansen att påverka och se in i framtiden – på samma gång.