Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har tidigare sagt till bland annat Läkemedelsvärlden att han vill tillsätta en utredning för apoteksmarknaden. Utredningen ska bland annat se över tillgängligheten i hela landet och möjligheten att få sina läkemedel direkt.
Nu har han också sagt detta i en intervju i Aftonbladet. Det fick tidningens kolumnist Lena Mellin att skriva en krönika om att det inte alls behövs någon utredning, eftersom Sveriges apoteksförening redan belyst allt.
Men hon utelämnar en viktig detalj – att Apoteksföreningen är en branschförening. Som främst har apotekskedjornas ägares bästa för ögonen. Apoteksägarna vill så klart inte ha mer regler eller större uppdrag om de inte får mer betalt för det. Och det ligger därför i branschföreningens intresse att visa att man gör ett bra jobb. Det betyder inte att branschen inte har intressanta synpunkter, men det är viktigt att tänka på att detta är en partsinlaga.
Branschföreningen har gjort en undersökning som visar att många faktiskt får sitt läkemedel direkt när de är på apoteket. Och det har faktiskt blivit fler apotek i Sverige efter omregleringen. Men är apoteken ändamålsenliga? Hur blir det med apoteksombuden? Hur är det med de som inte får sina läkemedel direkt, blir de lidande? Är det några särskilda läkemedel som inte brukar finnas? Är det några särskilda patientgrupper? Det finns fortfarande frågor kvar att besvara.
Det är nu mer än fem år sedan omregleringen av apoteksmarknaden genomfördes. Jag tror att det finns massa organisationer och föreningar som har synpunkter på apoteken och läkemedelsförsörjningen. Och man skulle kunna tänka sig att flera av dessa åsikter inte är positiva eller är direkt kritiska mot apotekens hantering. En regeringsutredning skulle kunna se till att de också får sina röster hörda, trots att de inte har en kvällstidningskrönikör på sin sida.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Håller med dig i ditt resonemang Amina.
Alliansregeringen hade fem övergripande mål för omregleringen:
1. Ökad tillgänglighet till läkemedel
2. Bättre service och tjänsteutbud
3. Låga läkemedelskostnader
4. Bibehållen kompetens och säkerhet i läkemedelsförsörjningen
5. Tillvarata apotekens bidrag till en förbättrad läkemedelsanvändning
Vad har man uppnått hittills, var är man på god väg och var har man rent av misslyckats? Det är viktigt att ha fakta att utgå ifrån när man skall vidta åtgärder, och en oberoende utredning behövs definitivt för att skapa en plattform för meningsfull diskussion i frågan.
Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se
Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här