Sverige behöver en RELIS

11 feb 2014, kl 10:01
3

Annons
Amadou Jallow
Apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Producentoberoende och evidensbaserad information om läkemedel som innehåller referenshänvisningar borde vara en självklarhet för alla, speciellt för oss inom hälso- och sjukvård. Jag vill slå ett slag för den norska RELIS (regionale legemiddelinformasjonssentre), en nationell läkemedelsinformationsportal som har utvecklats sedan 1995. 
 
RELIS är ett nätverk av norska regionala läkemedelsinformationscentra som samverkar och erbjuder producentoberoende information till all hälso- och sjukvårds personal, inklusive apoteksanställda, tandläkare, barnmorskor, apotekar- och läkarkandidater, individuella patienter och numera även för allmänheten. Frågor- och svardatabasen i RELIS är omfattande. 
 
Jag kom själv i kontakt med RELIS när jag efter samtal med en förskrivare här i Norge ville ha evidensgranskat information om eqvipotenta doser för Abboticin Novum och Ery-Max. En apotekarkandidat på mitt apotek tipsade mig om att göra en sökning i RELIS. Och självklart fanns svaren med referenshänvisningar till min fråga där.
 
Om Sverige hade en RELIS skulle läkare, farmaceuter och annan hälso- och sjukvårdspersonal från hela landet kunna ställa frågor och få svar på till exempel preparatval, misstänkta biverkningar, möjliga interaktioner och risker med läkemedel under graviditeten, barns läkemedelsbehandling. Svenska folket skulle kunna få nyheter från alla regionala läkemedelsinformationscentra. Det kan handla om målgruppsanpassade råd vid användningen av de nya perorala antikoagulantia. Eller om behandling av löss för att undvika resistensutveckling. 
 
Med en svensk RELIS skulle alla i Sverige få kvalitetsgranskad oberoende läkemedelsinformation som garanterar säker läkemedelsanvändningen för individuella patienter. Hälso- och sjukvårdspersonal skulle ha ytterligare möjlighet att anmäla misstänkta biverkningar och ha möjligheten att ta del av nya och gamla anmälningar. Man skulle kunna följa av RELIS planerade och genomförda fortbildningar och kompetensutvecklingar till hälso- och sjukvårdsanställda. 
 
Om svenska folket hade tillgång till RELIS skulle de ha tillgång till alla av RELIS publicerade artiklar i internationella tidsskrifter och på hemsidan. Man skulle också årligen kunna få kännedom om uppnådda mål avseende till exempel satsningen på social media. 
 
Om Sverige hade en RELIS skulle Socialdepartementet ta ledningen och medverka till att Läkemedelsinformationscentralerna (LIC) ELINOR, ULIC, KAROLIC, LUPP, LILI nätverkade nationellt. Svenska myndigheter skulle då ha möjligheten att samla information som är relevant för hälso- och sjukvårdspersonal på ett och samma ställe. Arbetet kring den Nationala läkemedelsstrategin skulle kunna dokumenteras på ett och samma ställe, tillgängligt för alla intresserade. På så vis skulle onödiga kostsamma arbeten kring ett läkemedel eller terapiområde undvikas.
 
Här måste den högsta politiska ledningen ta täten! Jag vet att Sverige behöver en RELIS. Möjligheterna är många och jag hoppas verkligen att Sverige får sin egen RELIS snarast.
 
 

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det finns redan en svensk motsvarighet! Databasen Drugline, utvecklad sedan 1984, finns sedan ett drygt år öppet tillgänglig på nätet: http://www.drugline.se. Här publiceras utredningar från svenska (och en dansk) läkemedelsinformationscentraler.
    Jag instämmer gärna i kravet på en nationell satsning på denna typ av öppna kunskapsstöd för sjukvården – det finns i Norge, men saknas ännu i Sverige.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här