Två yrken med samma tjänst

18 apr 2013, kl 10:15
3

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Det närmade sig tenta. Plötsligt kändes allt annat, än att just plugga till tentan, som viktigt. Eller viktigare. För min del handlade det om att surfa runt och undersöka arbetsmarknaden för apotekare. Om jag skulle vara färdig apotekare nu, vad skulle det finnas för jobb för mig att söka?

Det fanns många utannonserade tjänster för farmaceuter, särskilt inom apoteksområdet. Apotek är ju som bekant en relativt stor arbetsgivare för apotekare, och även för receptarier. Just det, farmaceuter. Apotekare slash receptarier. Två olika yrken.

Två olika yrken, samma tjänst. I princip alla annonser som utannonserades av våra svenska apoteksaktörer söktes en apotekare/receptarie. Arbetsbeskrivningen i annonserna är densamma för det båda yrkena, skillnaden ligger i det där lilla ”slashet” – apotekare/receptarie. Kanske finns det ingen skillnad i arbetsuppgifter, därav samma arbetsbeskrivning, kanske har det inte funnits en skillnad på länge. Men borde inte två extra år av utbildning leda till ett mer kvalificerat jobb?

Det är väl ingen nyhet det här. Under mina tre år som apotekarstudent har jag i princip bara sett platsannonser av det här slaget, säkert har det förkommit längre tid än så. Jag är uppriktigt sagt ganska förvånad. I min värld är apotekare och receptarier två olika yrken. Två yrken som liknar varandra, men ändå två yrken. Vi läser olika utbildningar, fem respektive tre år, ändå söker vi samma jobb.

Jag har förstått att det här är lite känsligt. Att det kan uppfattas som stötande eller provocerande om man som apotekare hävdar att om man efter att ha läst två år extra har rätt till ett mer kvalificerat jobb än efter tre år. Vänd på det, varför ska jag investera tid och pengar i två extra år om jag kan söka samma tjänst efter tre år?

Jag läste för ett tag sedan en artikel där det i framtiden förutspåddes att apotekares roll mer skulle komma att bli att jobba i bakgrunden på apotek, samt att antalet apotekare förväntades blir fler inom landstingen. Kanske är det en möjlig väg att gå. Kanske är det en sådan förändring som behövs. Men jag skulle tycka det vore intressant att höra vad apoteksaktörerna anser om apotekares roll på apotek. Jag skulle också vilja höra hur våra fackförbund anser om apotekares och receptaries roller inom just apotek.

Jag ska bli apotekare och jag är stolt över det, och jag hoppas att mina kollegor som ska bli receptarier är stolta över det.
 

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vi menar att det behövs både receptarier och apotekare på apotek. Båda utbildningarna tar i stora delar upp samma ämnen men apotekare har i allmänhet utrymme för en annan fördjupning. Denna fördjupade kunskap utgör många gånger ett viktigt stöd och bollplank för dina kollegor som arbetar som receptarier eller apotekstekniker. Inte sällan får apotekare ansvara för kompetensutvecklingen på arbetsplatsen eller information till hälso- och sjukvårdspersonal respektive patient/pensionärsorganisationer. Utbildningen i kombination med yrkeserfarenhet utgör också en god grund för att axla ansvaret som läkemedelsansvarig farmaceut. Kort sagt så finns det möjligheter. Men det är också viktigt att fundera på vad man vill med sin tjänst och att vara tydlig med sina ambitioner gentemot sin arbetsgivare. Ett tips är att läsa Dalia Alsadis examensarbete från Uppsala universitet om apotekares roll på apotek.

  2. Äntligen är det någon som sätter ord på många apotekarstudenters tankar.
    Jag känner till många apotekarstudenter som är tveksamma till en karriär inom apoteksbranchen på grund av detta problem. Tack Helena!

    Clary det du beskriver är det jag hoppas om apoteken. Jag vill bli ett viktigt stöd och bollplank för mina blivande kollegor som arbetar som receptarier eller apotekstekniker. Jag vill få ansvar för kompetensutvecklingen på arbetsplatsen eller information till hälso- och sjukvårdspersonal respektive patient/pensionärsorganisationer. Men vart finns den tjänsten att söka?

    Om apoteken vill ha apotekarens fördjupade kunskap, varför utannonserar de inte tjänsten apotekare?

    Jag skickar frågan vidare till apoteken. Varför ska jag som apotekare söka en tjänst hos er när inte min fördjupade kunskap tas upp i tjänsternas arbetsbeskrivning? Eller för den delen någonstans på era hemsidor. Om apotekare inte behövs på apotek skriv det! Behövs vi, skriv det. Ta ställning!

  3. Jag tror inte att det här är en fråga som farmaceuterna klarar av att “lösa” själva – ingen vill väl egentligen stöta sig med sina “kollegor”. Frågan behöver lyftas upp på regleringsnivå, och om Clary menar allvar med sin kommentar måste SF hjälpa till att skapa förutsättningarna för detta också. Är SF beredda att kräva apotekarleg för läkemedelsansvariga? Är SF beredda att verka för en standard för “internutbildare” som innefattar apotekarexamen?
    Min ståndpunkt är att det är dags att skrota de två olika legitimationerna – de betyder de facto ingenting inom öppenvårdsfarmacin och mycket lite på andra arbetsmarknader. Definiera kunskaps- och färdighetskraven för att erhålla legitimation som farmaceut, gör om utbildningarna så att man enkelt kan gå från grundnivå till avancerad nivå! Sverige har redan idag EUs lägsta krav på läkemedelsansvariga – vill vi fortsätta så (vilket inte nödvändigtvis är dåligt) måste vi visa att det finns ett värde i att skaffa sig en examen på avancerad nivå. Eller sitter farmaceuterna också fast i “tillgänglighetsdebatten” när det gäller öppenvårdsfarmacin? Riksdag, departement och Socialstyrelsen måste tala om vart farmaceuterna ska ta vägen efter sina “slashexamina”…

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här