Så här med första halvan av 2011:s bakom
oss kan man konstatera att saker och ting både blev och inte blev som
det var tänkt.
Tar man upp backspegeln och tittar efter vad som bjudits på läkemedelsfronten är det framför allt två saker från det gångna halvåret som syns. Det som träder fram allra tydligast är den nationella läkemedelsstrategin, tätt följt av den nya apoteksmarknadens jungfruår.
Det är lätt att fråga sig vad myndighetsanställda, branschföreträdare och framför allt politiker skulle ha gjort utan att ha den nationella läkemedelsstrategin att klamra sig fast vid. Många är frågorna som de senaste månaderna fått svaret ?vi ser över det inom ramen för läkemedelsstrategin?. Det har blivit som ett mantra för både stort och smått som fått bemöta frågor om både subventionssystemet, generikautbytet, äldres läkemedelsanvändning och särläkemedel.
Aktörer som berörs av resultatet har kämpat för sin sak (läs vad några av dem tycker här). I juni i år, ett år efter att en förstudie till strategin presenterades, skulle den slutliga versionen äntligen bli klar lovades det från socialdepartementet. Men de arbetsgrupper som knåpat på den har inte nått helt i hamn och det senaste budet är att vi får ge oss till tåls till augusti. Blev alltså inte riktigt som det var tänkt. Det jag undrar är hur konkret en strategi blir – kommer det leda till verkliga förändringar eller handlar det om ännu fler visioner som läggs på framtiden?
Under våren 2011 har de första analyserna av en ny apoteksmarknad dykt upp. I Sveriges Apoteksförenings allra första årsrapport som kom i april, konstaterades att vårt land gått från en till 21 apoteksaktörer och att antalet apotek ökat med 20 procent efter omregleringen. Fler apotek alltså, vilket var precis vad regeringen tänkt. Men intressant är att svenskarna har lite svårt att helt förlita sig på sina nykomlingar. Vårens kundundersökningar tyder på att det är Apoteket AB som smäller högst vad gäller kundförtroende. Att det i många fall bara är inredning och påsar som bytts ut tycks inte hjälpa. Svensken litar mest på det som känns igen.
Andra saker har inte gått helt enligt planerna. Att fler apotek inte självklart betyder bättre tillgänglighet har stått klart när problemen med tillhandahållandeskyldighet och den så kallade 24-timmarsregeln dominerat debatten. Regeringen har bestämt att inte ducka för frågan och tog i juni beslutet som att tillsätta ännu en apoteksmarknadsutredning där Sofia Wallström ska bena i problemen fram till april nästa år. I samma utredning ska hon också undersöka hur marknaden för dosdispensering ser ut, förutsättningarna för ägandet av Apoteket Farmaci AB och möjligheterna till att starta särskilda djurapotek.
Tittar vi tillbaka ser vi också att två utredningar med läkemedelskoppling har levererats till socialdepartementet.. Först missbruksutredningen och sedan den om vården av papperslösa, som föreslår att gruppen ska få rätt till både subventionerad vård och läkemedel. Förhoppningsvis kommer de i framtiden inte som i dag behöva söka hjälp i smyg, något du kan läsa om i vårt reportage Illegala patienter från i våras (inloggning krävs).
En historia med mindre lyckligt slut är den om massvaccineringen med Pandemrix. Misstanken om ett samband mellan vaccinet och narkolepsi hos barn dök upp redan sommaren 2010 och under våren har det bekräftats i registerstudier från bland annat Läkemedelsverket. Rekommendationerna är nu att ingen under 18 år bör vaccinerats med preparatet. Trots att det omöjligt kan ha blivit som det var tänkt står de inblandade myndigheterna fast vid att de inte skulle gjort annorlunda. Läs mer om turerna kring Pandemrix här och här (inloggning krävs). En större europeisk studie är på gång och resultat väntas innan årets slut.
Det finns alltså en hel del frågor förutom den nationella strategin som väntar på sin upplösning eller fortsättning till hösten. Dessutom har vi upphandlingen av HPV-vaccin, det europeiska lagförslaget om hur läkemedelsinformation får spridas till patienter, en annan liksom om de som spår en om överetablering av apotek med nedläggningar som följd får rätt. Så efter en skön sommar med förhoppningsvis mycket vila är ni välkomna tillbaka att stilla er nyfikenhet med Läkemedelsvärlden i augusti.
Tills dess önskar vi en glad sommar!
Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se
Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här